Prim-ministrul a precizat că a luat două decizii importante după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, în urma căruia șapte persoane au decedat. Acesta a adăugat că ”este de neacceptat să se întâmple o astfel de tragedie în spitalele din România”.

”Bugetul alocat la începutul an a fost de 58,3 miliarde de lei iar la rectificare au mai fost adăugate încă 4,5 miliarde de lei. În cazul spitalului din Constanța au fost alocate 22,6 milioane de lei, din care 5 milioane au fost folosiți în anul acesta. Nici până astăzi Spitalul de Boli Infecțioase nu a cerut aviz în caz de incendiu”, a declarat premierul Cîțu.

Principalele declarații:

Bună ziua, în primul rând vreau să transmit condoleanțe familiilor celor decedați în urma incendiului din Constanța. Este de neacceptat să se întâmple o astfel de tragedie în spitalele din România. În ceea ce privește cazul incendiului, nu mă voi pronunța în acest moment. 

Am cerut Ministerului Sănătății să verifice cum a fost pregătit valul 4. Știm foarte bine că este o presiune în domeniul sanitar pe perioadă scurtă. Pe termen mediu este foarte important ca ceea ce avem în PNRR să fie implementat pentru a avea o infrastructură spitalicească modernă.

Voi avea rezultatele în acest weekend. Deja știm că am intrat în acest val 4 fără suficiente paturi ATI, mai mult, există o evaluare și aș dori ca Ministerul Sănătății să dovedească ce pregătiri s-au făcut.

Am cerut primarului Constanței, Virgil Chițac, să ceară demisia managerului Spitalului de Boli Infecțioase. Am aprobat demisia președintelui Autorității de Management al Calității în Sănătate. La spitalul din Constanța am sesizat mai multe nereguli, dar am observat că domnul președinte nu a făcut nicio evaluare la spital și s-a bazat doar pe declarația pe proprie răspundere a managerilor spitalului. Eu îl demit pe domnul președinte. Arată clar că nu a respectat atribuțiile instituției pentru pregătirea valului 4. Cei responsabili vor plăti indiferent de funcția pe care o dețin sau au deținut-o în Ministerul Sănătății. Ancheta este în derulare. 

Bugetul alocat la începutul an a fost de 58,3 miliarde de lei iar la rectificare au mai fost adăugate încă 4,5 miliarde de lei. În cazul spitalului din Constanța au fost alocate 22,6 milioane de lei, din care 5 milioane au fost folosiți în anul acesta. Nici până astăzi Spitalul de Boli Infecțioase nu a cerut aviz în caz de incendiu”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday