Agenția de presă de stat KCNA, din Coreea de Nord, spune că racheta supersonică (de tip Glide) a lovit o țintă aflată la 700 de kilometri, după ce “focosul hipersonic” s-a detașat de “vehiculul de alunecare” și a virat 120 km lateral. Comunicatul oficial susține și că testul a confirmat componenta de control al zborului, precum și capacitatea de a funcționa iarna.

Lansarea de miercuri a fost prima efectuată de Coreea de Nord după o pauză din octombrie 2021, după ce în septembrie a testat prima sa rachetă supersonică. Spre deosebire de rachetele balistice, care ies în spațiul cosmic înainte de a reveni pe traiectorii abrupte și previzibile (interceptabile), armele hipersonice zboară la altitudine mai mică și pot atinge de peste cinci ori viteza sunetului (peste 6.000 de km pe oră), ceea ce le face greu de interceptat.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că testul a încălcat mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și reprezintă o amenințare pentru vecinii Coreei de Nord și pentru comunitatea internațională.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday