Mai mulţi reprezentanţi ai Jandarmeriei Române, între care Ionuț Cătălin Sindile, Sebastian Cucoş şi un secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne au fost citaţi, astăzi, la Parchetul Instanţei Supreme, în dosarul violențelor de la mitingul din 10 august.

Primul care s-a prezentat la Parchet a fost actualul șef al Jandarmeriei Române, prim-adjunct la data faptelor, colonelul Ionuț Cătălin Sindile. Acesta a declarat la ieșirea de la audieri că i-a fost adus la cunoștință faptul că împotriva sa a început urmărirea penală, pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă: “Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect. Mi s-au adus la cunoștință faptele”.

Update: USR a cerut demisia șefilor Jandarmeriei care au fost puși sub învinuire de Parchetul General.  Este revoltător ca cei trei șefi să rămână în funcție după ce Parchetul a constat că au evacuat Piața Victoriei, în baza unui ordin nelegal”. De asemenea, USR cere demisia ministrului de Interne, Carmen Dan: USR atrage atenția că șefii jandarmeriei au răspuns de la început și până la sfârșit la ordine politice, iar PSD în frunte cu Liviu Dragnea și Carmen Dan trebuie să își asume răspunderea pentru gazarea și lovirea a sute de oameni pașnici de la miting”.

Update: Ministerul Public a emis un comunicat în care anunță acuzațiile oficiale.

Comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, secretar de stat pentru relaţia cu  instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată.  Comisarul șef de poliție Chirică Mihai Dan, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”.

„Colonel Sindile Ionuț-Cătălin, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată;”, se arată în comunicat.

Colonelul Cucoș Gheorghe Sebastian și colonelul Sindile Ionuț Cătălin, în noaptea de 10/11.08.2018, în lipsa unui ordin sau dispoziții fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurențiu, prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei…”

În cazul lui Laurențiu Cazan, în ordonanța procurorilor se arată următoarele:  „A creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă”.

Update 12:30. Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenţiei jandarmilor de la protestul din 10 august, a părăsit sediul Parchetului, după ce i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Update 11:15 – Prim-adjunctul Jandarmeriei Române, colonelul Sebastian Cucoş, a fost audiat la Parchet, după Sindile. Procurorii i-au adus la cunoştinţă şi lui că are calitatea de suspect pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Mai mulți protestatari se află în faţa Parchetului General, huiduindu-i pe șefii Jandarmeriei prezenți la audieri.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august. Parchetul General anunţa la începutul acestei luni că la Secţia Parchetelor Militare au fost depuse 770 de plângeri penale de către persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor.

La câteva zile distanță de la protestul din 10 august, şeful Jandarmeriei Române de la acea dată, Sebastian Cucoş, a susţinut o conferinţă de presă în care a dat asigurări că jandarmii şi-au făcut datoria şi că îşi merită respectul.

„Am 22 de ani de carieră militară. Am jurat să îmi apăr țara și drapelul. Am văzut polarizări diferite în spectrul media și nu numai, referitoare la ultimele evenimente. Prea ne urăm unii pe alții. Cei care au greșit vor plăti. Jandarmii care au umplut tot netul acum sunt aceeași pe care i-ați văzut la inundații, care i-au scos pe oameni din zăpadă.
Polarizări despre mine, că îmi dau demisia, că voi fi judecat, etc. Țin să vă spun că mă aflu în următoare situație. Am absolvit un examen, după absolvirea acestui examen, e nevoie de avizul CSAT, durează. Nu fac decât să aștept ca acest parcurs procedural să se încheie. Dragi români, haideți să ne așezăm la calm, la moderație,la înțelegere, Vă asigur că colegii mei și-au făcut datoria, ca oamenii în uniformă își merită respectul. dacă este cineva vinovat, va fi investigat, am instituții care cu asta se ocupă.”

Pe data de 15 august, Cucoș a fost înlocuit la comandă de prim-adjunctul său, Ionuț Sindile, în contextul refuzului Președintelui Iohannis de a supune spre avizarea CSAT a propunerii de numire definitivă a lui Sebastian Cucoș.

Ministrul de Interne Carmen Dan şi comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române Cătălin Paraschiv au fost audiaţi marţi, 18 septembrie, în Comisia pentru drepturile omului în legătură cu violenţele din 10 august.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday