Pe de-o parte avem ceea ce spune Rusia, iar pe de altă parte ceea ce face Rusia. Și nu am constatat nicio retragere a forțelor sale“, a declarat miercuri secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. “Continuăm să vedem unități critice care se deplasează spre graniță și nu care se îndepărtează de ea”.

Și Marea Britanie afirmă că nu a văzut nicio dovadă conform căreia Rusia își retrage trupele din pozițiile de lângă granița cu Ucraina, potrivit secretarului Apărării, Ben Wallace. Deși ministerul rus al Apărării a publicat marți imagini pentru a demonstra că unele trupe se întorc în țară după finalizarea exercițiilor militare, Wallace a declarat pentru BBC că “aceste constatări fizice pe care le facem sunt opuse retoricilor recente apărute la Kremlin”.

Tot astăzi, întrebat dacă crede că amenințarea rusă s-a diminuat, după presupusa retragere a trupelor, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că “doar a auzit despre asta”, însă datele din teren nu indică acest lucru.

Cred că toată lumea se așteaptă la o dezescaladare. În ceea ce privește amenințarea, am spus de multe ori că rămânem calmi pentru că ne amintim că toată această situație nu a început de ieri. Acest lucru se întâmplă de mulți ani. Atunci când trupele se vor retrage, toată lumea va vedea asta, dar, pentru moment, este doar o declarație”, a continuat Zelenski.

Rusia a susținut anterior că mai multe dintre trupele sale se vor retrage miercuri din zona de conflict, dar NATO a spus că mobilizarea militarilor continuă, punând la îndoială disponibilitatea Moscovei de a negocia o soluție diplomatică pentru criza din estul Europei.

Mai mult, președintele Joe Biden a declarat marți seară în timpul unei conferințe de presă că se estimează că 150.000 de soldați ruși înconjoară acum Ucraina și că rapoartele conform cărora unele forțe s-au retras nu au fost confirmate. “O invazie rusă rămâne o posibilitate foarte mare”, a adăugat liderul SUA.

Surse: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday