Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți seara că este de acord cu faptul că o soluție diplomatică, care împiedică folosirea forței, trebuie urmărită în continuare și a precizat că, în acest sens, SUA au propus Rusiei “noi măsuri de control al armelor și de transparență, noi măsuri strategice de stabilitate, care s-ar aplica tuturor părților, NATO și Rusiei deopotrivă”.

Totuși, a remarcat Biden, deși Ministerul rus al Apărării a anunțat astăzi că unele unități militare își părăsesc pozițiile de la granița cu Ucraina, acest lucru așteaptă confirmare. “Analiștii noștri indică faptul că forțele ruse rămân într-o poziționare foarte amenințătoare. Adevărul rămâne că, în acest moment, Rusia are peste 150.000 de soldați care încercuiesc Ucraina. O invazie rămâne clar posibilă, și acesta este motivul pentru care le-am cerut de mai multe ori cetățenilor americani din Ucraina să plece acum”.

Biden a spus că SUA vor face pași concreți pentru securitatea comună, “dar nu ne vom sacrifica principiile. Națiunile au dreptul la suveranitate și integritate teritorială, au libertatea de a-și stabili propriul curs și de a alege cu cine se vor alia.”

Adresându-se direct poporului rus, Joe Biden a continuat: “Nu suntem dușmanii voștri și nu cred că doriți un război distructiv sângeros împotriva Ucrainei, o țară și un popor cu care împărtășiți legături atât de profunde! Nu avem rachete în Ucraina și nu avem planuri să le punem acolo. Nu țintim poporul Rusiei. Nu căutăm să destabilizam Rusia.”

Ulterior, tonul președintelui american a devenit mai amenințător: “Statele Unite vor apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO. Angajamentul față de Articolul 5 al NATO este  pentru noi sacru. Dacă Rusia atacă SUA sau pe aliații săi prin metode de război asimetric, așa cum ar fi cele cibernetice, suntem pregătiți să răspundem”.

S-a adresat apoi americanilor, cărora le-a spus că, dacă Rusia decide să invadeze, vor fi consecințe și asupra Statelor Unite, inclusiv un impact asupra prețurilor produselor energetice. “Luăm măsuri active pentru a atenua presiunea asupra propriilor noastre piețe de energie”, a spus el, subliniind faptul că democrația și apărarea acesteia pot presupune sacrificii.

Sursă alternativă: NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday