Bursa de la Bucureşti a închis ziua cu o scădere de 1,91%, după ce în primele două ore ale sesiunii de astăzi recuperase peste 2% din pierderea masivă de ieri.

Bursa de la București a închis ziua pe scădere, după ce în primele două ore de la deschidere a înregistrat o ușoară creștere. În prima parte a zilei, băncile au recuperat câteva procente din căderile masive de ieri. Banca Transilvania, cea mai afectată ieri, a închis cu +0,96%, însă BRD a rămas pe o scădere de 1,97%.

Liviu Dragnea a anunțat că OUG privind reforma fiscală va fi adoptată mâine de Guvern. ,,Statul nu este sat fără câini și nu este la cheremul companiilor. Avertizez marile companii să nu mai șantajeze statul român”, a spus el.

Update 13:45: Indicele BET al Bursei de la București înregistrează o scădere de peste 2%.

Prețul acțiunilor Băncii Transilvania urcă cu 2,98%, BRD cu 3,23%, ale Transgaz cu 2,67%, Electrica +1,92%, BVB +0,92%.

Ieri, Bursa de la București a închis ziua cu o scădere de peste 11%, una dintre cele mai mari scăderi la nivel global. Băncile și companiile energetice au fost cele mai afectate.

Bursa de Valori București a remis și un comunicat în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la schimbările legislative planificate de GuvernPiața de capital locală, în care activează companii românești ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare”, se arată în comunicat.

BVB a luat decizia de extindere a limitei de variație pentru Banca Transilvania și BRD, dincolo de pragul de 15%. Acțiunile BT au scăzut la un moment dat cu 15%, după care au început să recupereze ușor din pierdere. Și acțiunile BRD au scăzut cu peste 10%.

Actul normativ anunțat de Guvern prevede introducerea așa numitei taxe “pe lăcomie”pentru profiturile băncilor, care va fi calculată în funcție de depășiri ale nivelului ROBOR. Guvernul estimează că va obține la buget 3,6 miliarde de lei din această sursă, anul viitor.

Proiectul prevede și plafonarea prețului gazelor până în 28 februarie 2022, la 68 de lei/MWh, atât pentru consumatori casnici, cât și pentru cei industriali.

Ministerul Finanțelor introduce taxarea suplimentară de 3% din cifra de afaceri pentru companiile desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice și pentru companiile din telecom. Taxa va fi plătită către ANRE, respectiv ANCOM.

Producătorii, inclusiv filialele acestora și/sau afiliații aparținând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României nu vor mai încheia contracte de vânzare cu livrare pe teritoriul României, la prețuri mai mari de 68 lei/MWh”, scrie în draftul de ordonanță.

Folosim cookies