Ministerul de Finanțe a publicat draftul ordonanței de urgență, care modifică zeci de articole din Codul Fiscal. Conform proiectul, vor fi introduse taxe noi și vor fi majorate unele existente deja.

Proiectul de act normativ mai prevede înființarea unui fond de investiții de 10 miliarde de euro, care va fi gestionat de Comisia Națională de Prognoză. De asemenea, se prevede înghețarea „cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice”.

Contribuabilii își vor putea retrage banii de la Pilonul II de pensii, după cinci ani de contribuție, cu reținerea unui comision de 2% din suma acumulată.

O persoană, participantă la un fond de pensii, se poate retrage, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond. În cazul retragerii unui participant înainte de deschiderea dreptului la pensie privată acestora li se transferă activele cuvenite din care se reţine un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active”, se prevede în proiect.

Se introduce o așa numită taxă “pe lăcomie”, pentru profiturile băncilor, care va fi calculată în funcție de depășiri ale nivelului ROBOR. Guvernul estimează că va obține la buget 3,6 miliarde. de lei din această sursă, anul viitor.

Actul normativ prevede și plafonarea prețului gazelor până în 28 februarie 2022, la 68 de lei/MWh, atât pentru consumatori casnici, cât și pentru cei industriali.

„Să livreze furnizorilor de ultimă instanță, în perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, energia electrică necesară asigurării consumului clienților casnici pentru care aplică tarife reglementate, în conformitate cu reglementările elaborate de ANRE.

Ministerul Finanțelor introduce taxarea suplimentară de 3% din cifra de afaceri pentru companiile desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice și pentru companiile din telecom. Taxa va fi plătită către ANRE, respectiv ANCOM.

Producătorii, inclusiv filialele acestora și/sau afiliații aparținând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României nu vor mai încheia contracte de vânzare cu livrare pe teritoriul României, la prețuri mai mari de 68 lei/MWh”, scrie în draftul de ordonanță.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a fost prezent în studioul Antena 3, unde explică principalele măsuri pe care urmează să le adopte guvernul.

Principalele declarații ale acestuia:

Am defectul de a vorbi foarte repede pentru că am multe de spus. Dacă fac greșeli trebuie să stau să explic ce-am vrut să spun. Despre taxa pe lăcomie. Am auzit că băncile sunt partenere corecte. Am spus-o de multe ori despre cât de mult plătesc românii nejustificat către bănci lunar.

Este diferența mare față de alte țări. Este o diferență de finanțare în plus pentru ai noștri. Statul nu este la nivelul în care este un partener adevărat pentru companii. Toate acestea fac ca viața unui om de afaceri să fie grea. Este dificil ca companiile să iasă în piață. Taxa pe lăcomie este justificată. Nu poți avea a doua cea mai mare expunere a băncilor pe titluri de stat. Vor să fie sigure când își plasează banii. Parteneri înseamnă să fim amândoi, și statul și băncile.

Totul se majorează, deficitul, avem nevoi mai mari de finanțare. Pentru cetățeni înseamnă că lunar obligația de plată se diminuează. O să plătească mai puțin pentru dobânzi.

Nu am discutat cu băncile. Băncile poartă discuții cu noi? Ne-au întrebat dacă suntem de acord să vândă credite neperformante mai scump, să-și transfere între ele profiturile? Este imoral.

Am obiective îndrăznețe. Tot ce am spus, se va întâmpla. Fie că durează mai mult, se va întâmpla.

De ce ați anunțat asta la 2 zile după ce Dragnea a atacat băncile? Eram convins că așa veți prezenta. Nu a contat discursul lui Dragnea. Sunt măsuri cuprinse în programul de guvernare, ni le-am propus de mult timp. Companiile private se pot împrumuta mai ușor de la bănci.

Vor fi supărați cei care au avut profituri nejustificate. De exemplu, producătorii de gaze naturale. Nu se justifică comportamentul acestor companii. Gazele se reflectă în întreaga economie. Este exagerat prețul care ajunge la consumator, așa că îl plafonăm. Statul trebuia să ia de foarte mult timp astfel de măsuri îndrăznețe.

Nu intrăm în conflict cu organele europene. Fiecare ministru va explica cu argumente măsurile care-l vizează în mod direct. Fiecare stat aplică diferite taxe, nu mici, așa că nu e ceva diferit de ce fac alte state.

Măsurile nu au legătură cu bugetul pe 2019. Nu înseamnă că nu avem bani. Bugetul este construit deja.

De la 1 septembrie crește punctul de pensie cu 15%. Pensia socială ajunge la 704 lei. Avem bani pentru aceste măsuri. PIB-ul va depăși o mie de miliarde la anul.

În această OUG sunt prevederi care-i dau ministrului de Finanțe mai mare putere de urmări alocarea banilor în fiecare lună. Va vedea cum cheltuie ministerele banii, pentru ce cer banii. Trebuie să dăm drumul la investiții.

Tăiați banii serviciilor secrete? Eu nu tăi nimic. A fost un punct pe ordinea de zi la care a fost o discuție mult mai în detaliu în care am încercat să dezgheț atmosfera. Nu mă aștept că mâine în ședința CSAT să fie probleme privind banii alocați serviciilor. Sunt câteva creșteri pe partea de salarizare, pe partea de pensii, pentru că se corelează cu toate creșterile.

Despre dublarea, triplarea salariilor medicilor, un lucru foarte bun, dar ce ziceți de creșterea prețurilor, de inflație, care anihilează creșterile de pensii și salarii? Răspuns: E la 3,5% inflația, cât am vrut noi în bugetul pe 2018. Inflația nu ține direct de Guvern sau BNR. Sunt invocate creșterile prețurilor petrolului, gazelor. Trebuie să încurajăm exporturile. Dependența de Europa creează efecte negative. Dacă se întâmplă ceva rău într-o țară, se va vedea în importurile noastre.

Despre vizită în Cuba: Am văzut la un post de televiziune o discuție nejustificată. Am avut 3 subiecte de discuție. Datoria istorică, redeschiderea relațiilor comerciale, sănătatea. Am vrut să aducem în România remediul pentru cancer, diabet.
Dacă ei stau bine la capitolele astea, așa cum este dovedit, să aducem și noi remediile la noi în țară.

Despre autostrăzi: Au fost discuții cu Liviu Dragnea, cu Tăriceanu, cu Dăncilă pe Transporturi. Am ridicat diverse opțiuni. În 2019 vom investi. Vă promit, voi acționa de la 1 ianuarie. Sper să nu se opună cineva.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday