Banca Angliei a majorat astăzi dobânda de referință la 2,25%, de la 1,75%. Anticipează o inflație de 11% în luna octombrie, sub nivelul record de 13,3% raportat luna trecută, înainte ca Liz Truss să câștige cursa pentru conducerea Partidului Conservator și să devină premier. Banca centrală mai estimează că inflația va rămâne la un nivel de peste 10% pentru încă câteva luni. 

În cazul în care perspectivele sugerează presiuni inflaționiste mai persistente, inclusiv din cauza cererii mai puternice, Comitetul va răspunde în forță, după caz”, a transmis Banca Centrală a Angliei într-un comunicat. 

Instituția spune totodată că estimările arată că economia Marii Britanii se va micșora cu 0,1% în al treilea trimestru din acest an, parțial pe fondul zilelor libere acordate pentru funeraliile Reginei Elisabeta a II-a și a unui nivel mai scăzut al producției din trimestrul al doilea. Avertizează că acest lucru reprezintă definiția unei recesiuni tehnice. 

Decizia vine la doar o zi de la o mișcare similară a Rezervei Federale din SUA, care a ridicat din nou dobânda cu încă 0,75%. Banca Angliei a mai majorat dobânda cu 0,5% la începutul lunii august, în încercare de a stăpâni inflația.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday