Avocatul Poporului a avut o intervenţie telefonică la Antena 3, în cadrul căreia a precizat că decizia CCR, prin care atât amenzile, cât și ordonanța de modificare a stării de urgență au fost declarate neconstituţionale în ansamblul lor nu a fost o surpriză. Arată că că decizia nu trebuie să reprezinte o invitaţie pentru români să se comporte haotic.

Totodată, Renate Weber menţionează că amenzile trebuie contestate în instanţă pentru a fi anulate, şi ridică din nou problema faptului că unii agenţi care au aplicat sancţiunile au constatat problema lipsei declaraţiei pe propria răspundere, iar nu a motivului deplasării.

Update ora 20:20 Renate Weber a avut o altă intervenție telefonică, pentru postul Digi24. Aceasta a reacționat la comentariul prim-ministrului Ludovic Orban asupra deciziei CCR. Dacă premierul a apreciat că „Prin această decizie, guvernul, autoritățile, se poate spune că sunt aproape împiedicate să apere sănătatea și viața românilor. Această decizie a Curții este o invitație pentru cetățeni la nerespectarea legilor, este un îndemn la anarhie și la un comportament incorect față de semeni și societate”, Weber consideră că „domnul Orban era supărat și a reacționat la cald. Chiar nu înțeleg ce ar putea fi politic în toată situația asta, este strict vorba de respectarea drepturilor și libertăților.”

Aceasta a adresat o invitație publică ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela: „Eu sper ca în această seară să vină cu explicații pentru toată lumea, pentru cetățeni și agenții constatatori. Noi l-am rugat de două ori pe minisru să intruiască agenții, să introducă în ordonanțele militare prevederi pe care să le înțeleagă toată lumea, ca să nu se mai interprezete.”

Principalele declaraţii ale Avocatului Poporului:

Pentru noi, decizia Curții nu e surpriză. Sub nicio formă nu e o invitație la comportamente haotice. Eu mâine merg la muncă cu declarații la mine, cu legitimație. Ne vom comporta responsabil.

Problema este o lege deficitare, nu spune faptele pentru contravenții. Și s-au și mărit cuantumurile. CCR a declarat neconstituționale ordonanța 1/99, nu doar creșterea cuantumului amenzilor. Guvernul trebuie să găsească acum altă soluție. Ce se întâmplă cu amenzile date până acum, am sfătuit lumea să atace în instanță aceste amenzi. Adică cei care se simnt nedreptățiți.

Azi am înțeles că din toate procesele emise, au fost contestate deja 100 de mii de procese verbale, lucru care sufocă activitatea judecătorilor. Sunt și oameni care nu au posibilitatea să se adreseze prin e-mail sau oameni care nu au suficientă școală să o facă. Guvernul trebuie să găsească o formulă să vină în sprijinul tuturor. Am primit și noi petiții, oamenii chiar au fost amendați pe nedrept. Au fost date multe amenzi pentru că oamenii nu aveau declarație, dar nu declarația în sine e problema, ci deplasarea.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday