Moneda euro, care marți a atins cel mai slab nivel din 2002 în raport cu dolarul, este considerată deosebit de vulnerabilă în acest moment, ținând cont de dependența puternică a Germaniei, Italiei și a altor state europene de gazele rusești și de temerile că majorările considerabile ale ratelor Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea provoca o nouă criză a datoriilor din Zona Euro.

Reuters explică faptul că euro a pierdut 10% față de dolar în acest an și, la 1,0238 USD, este aproape de punctul de paritate, important din punct de vedere psihologic, pe care l-a atins ultima dată la mijlocul anului 2002, la trei ani de la intrarea pe piață.

De asemenea, euro a atins minimul ultimilor șapte ani față de francul elvețian și a scăzut în raport cu lira sterlină și yenul. Analiștii grupului financiar japonez Nomura și-au redus ținta euro/dolar la 0,95 dolari și au spus că paritatea ar putea fi atinsă cel mai devreme în august. Citibank spune, de asemenea, că ajungerea la paritate este “inevitabilă”.

Deprecierea monedei unice poate fi explicată, pe de-o parte, de creșterea prețurilor la gaze și de avertismentele cu privire la o reducere majoră a livrărilor dinspre Rusia. Îngrijorările cu privire la o criză energetică europeană de mari proporții în această iarnă a determinat dublarea prețurilor gazelor naturale față de minimele din iunie și creșterea acestora cu 465% în ultimul an. 

În plus, lucrătorii norvegieni din industria petrolieră și a gazelor naturale tocmai au intrat în grevă, ceea ce ar putea scoate de pe piață o cantitate uriașă de astfel de produse. Mai mult, economiștii se așteaptă ca Zona Euro să intre în recesiune până în al treilea trimestru al anului, cu o scădere totală a PIB-ului de 1,7%.

Toți acești factori contribuie la deprecierea monedei și pun și mai multă presiune pe Banca Centrală Europeană, care se confruntă cu o inflație record, deoarece o monedă slabă alimentează prețurile la import. Este de așteptat ca BCE să înceapă să majoreze ratele luna aceasta, fiind prima creștere din 2011.

Analiza completă Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday