Greva este organizată de sindicatul Lederne al muncitorilor norvegieni din industria offshore de petrol și gaze naturale, care sunt nemulțumiți de faptul că angajatorii le-au refuzat cererile de majorare a salariilor cu cel puțin 4%, pentru a compensa creșterea inflației.

Acțiunea industrială a început la miezul nopții prin oprirea activității ce vizează trei câmpuri de petrol și gaze și se va extinde la alte trei câmpuri miercuri, urmând ca până sâmbătă, exporturile zilnice de gaze să fie reduse cu echivalentul a 1.117.000 de barili de petrol sau 56% din exporturile zilnice de gaze, potrivit asociației patronale Norwegian Oil and Gas (NOG).

Amplificarea grevei ar fi foarte dăunătoare și gravă atât pentru Europa, cât și pentru Norvegia”, a declarat șeful NOG, Hildegunn Blindheim. Petrolul și gazele din Norvegia, al doilea cel mai mare furnizor de energie din Europa după Rusia, sunt la mare căutare, deoarece țara este văzută ca un furnizor de încredere previzibil, în special fiindcă gazoductul rusesc Nord Stream 1 va fi închis pentru întreținere timp de 10 zile, începând cu 11 iulie.

În consecință, prețul gazului britanic a crescut cu aproape 16%. Reuters amintește că guvernul norvegian poate interveni pentru a opri orice grevă în circumstanțe excepționale, dar ministrul adjunct al Muncii, Maria Schumacher Walberg, a declarat că este responsabilitatea partenerilor sociali să găsească o soluție la orice conflict, referindu-se la modul în care disputele salariale sunt în general soluționate în Norvegia.

Liderul sindicatului Lederne a spus că escaladarea grevei nu a fost menită să pună presiune pe guvern ca să intervină și să impună un acord, adăugând că scopul nostru este ca angajatorii să se negocieze cu noi și să-și asculte angajații”.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday