Joe Biden, președintele Statelor Unite, și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, au semnat astăzi acordul prin care americanii furnizează 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) până la finalul anului pentru a reduce dependența blocului comunitar de gazele rusești.

Reuters a analizat dacă SUA are capacitatea de a extrage suficient gaz natural și a-l ”ambala” pentru a-și respecta angajamentul față de blocul comunitar. Jurnaliștii arată faptul că americanii sunt cei mai mari producători de gaze natural (967 de miliarde de metri cubi pe an) și au o capacitate de înmagazinare de 127 de miliarde. Un miliard de metri cubi de GNL este suficient pentru a încălzi o zi întreagă 175 de milioane de locuințe.

Potrivit firmei de cercetare de piață Rystad Energy, un sfert din producția pe 2021 de gaz petrolier lichefiat americanii au vândut-o Europei, iar în primele două luni ale acestui an exporturile pe această rută au crescut față de intervalul similar din anul trecut. Spre comparație, Rusia a produs anul trecut 679 de miliarde de metri cubi și a exportat mai puțin de o treime, în special către state membre OCDE.

Conform Reuters, toate cele șapte fabrici de ”ambalare” lucrează în prezent la capacitate maximă, astfel că și dacă SUA ar extrage mai multe gaze n-ar avea unde să le lichefieze. Această capacitate ar putea să crească până la finalul anului, întrucât o uzină din Louisiana a demarat lucrări pentru extinderea instalațiilor.

Agenția de presă concluzionează că SUA pot furniza Uniunii Europene o cantitate mai mare decât cea de până acum, dar nu pentru că poate crește producția, ci pentru că va redirecționa într-acolo transporturi care ar fi ajuns altfel în altă parte. Un oficial din administrația americană a confirmat pentru jurnaliștii americani că angajamentele față de alte state vor fi renegociate. 

Analiza integrală pe Reuters

Sursa foto:Igor Borisenko | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday