Acordul a fost anunțat vineri, cu ocazia unei vizite de trei zile a președintelui american Joe Biden la Bruxelles. Prevede ca SUA să furnizeze UE cu cel puțin cincisprezece miliarde de metri cubi suplimentari de combustibil – cunoscut sub numele de gaz natural lichefiat (GNL), până la sfârșitul anului.

După anunțarea acordului, Joe Biden și Ursula von der Leyen au susținut o conferință de presă. Președintele american a declarat: ”SUA sunt un exportator net de energie, cu industrie locală puternică. Astăzi, am fost de acord asupra unui plan comun – să accelerăm progresul către energiile curate. Trebuie să reducem cererea globală a Europei pentru gaz. SUA vor oferi 15 miliarde de metri cubi de gaz lichefiat. Comisia va lucra să depoziteze gazul pe tot continentul. Vom promova folosirea de hidrogen ecologic pentru a reduce emisiile de carbon. Vom crea o echipă comună pentru a implementa aceste schimbări, care va fi condusă de oameni din echipa Casei Albe și a Comisiei Europene. Știu că eliminarea gazului rusesc va costa Europa, dar este lucrul corect de făcut din punct de vedere moral”.

La rândul său, șefa Comisiei Europene a salutat încheierea acordului și criticat Rusia pentru invazia din Ucraina: ”Suntem pregătiți să ținem piept războiului brutal al Rusiei. Sancțiunile își fac efectul în sistemul rusesc și îl lasă pe Putin fără resurse. Când lucrăm împreună, putem face diferența și suntem mai puternici. Până acum, 3,5 milioane de refugiați au plecat din Ucraina, jumătate dintre ei copii. Îi vom susține pe toți care au fost nevoiți să plece din casele lor. UE va aloca alte 3,4 miliarde de euro pentru acest scop. Vreau să spun poporului american că Europa este recunoscătoare pentru această susținere fermă, care ajută la întărirea securității energetice a Europei. Avem obiectivul de a reduce dependența de gaz rusesc, iar acest lucru va fi îndeplinit prin investiții în surse regenerabile, dar și prin diversificarea surselor de energie”.

Anterior, Uniunea Europeană a anunțat că va reduce importurile de gaze naturale din Rusia, din cauza invaziei ruse în Ucraina, ceea ce presupune creșterea importurilor din alte zone și prin stimularea energiei regenerabile.

Rusia este principalul furnizor de gaze naturale al Europei, iar decizia de a invada Ucraina a dus la creșterea prețurilor energiei la niveluri record, în contextul în care prețurile creșteau deja înainte de invazie, pe măsură ce economiile au început să se redreseze după criza provocată de Covid.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday