UPDATE: Rishi Sunak, fostul ministru de Finanțe, este primul care-și anunță candidatura pentru funcțiile de președinte al Partidului Conservator și de prim-ministru.

Politico a întocmit o listă a persoanelor ce probabil se vor lupta pentru președinția Partidului Conservator, care atrage și numirea în funcția de prim-ministru. Boris Johnson a anunțat ieri că demisionează din funcția de lider conservator și că va rămâne în funcția de premier până la alegerea unui nou președinte al partidului.

Ben Wallace (52 de ani) îndeplinește funcția de ministru al Apărării. Analiștii politici observă că popularitatea acestuia a crescut în ultimele luni, prin poziția hotărâtă față de războiul din Ucraina și prin apărarea militarilor afgani care au luptat alături de cei britanici, în timpul războiului din Afganistan.

Neobișnuit este faptul că nu a urmat studii universitare, așa cum au făcut cei mai mulți lideri conservatori, ci o școală militară. Ulterior, s-a înrolat în Gărzile Scoțiene și a servit în Germania, Cipru, Belize sau Irlanda de Nord, în anii 90. Din postura de ministru, a insistat pentru creșterea bugetului apărării și a reducerii noxelor rezultate în urma activităților militare.

Sajid Javid (52 de ani) a fost primul ministru care și-a dat demisia din cabinetul condus de Boris Johnson, în urma cumulului de scandaluri în care premierul a fost implicat. Este cel care și-a criticat public colegii că nu renunță la funcții și este văzut ca persoana care a înclinat decisiv balanța în defavoarea lui Johnson.

A îndeplinit șase funcții sub ultimele trei guverne conservatoare, cum ar fi ministrul Culturii, al Afacerilor Interne, al Finanțelor și, cel mai recent, al Sănătății. La funcția de ministru de Finanțe a renunțat în februarie 2020, tot în urma unui conflict cu Boris Johnson și cu consilierul său de la acea vreme, Dominic Cummings.

Este fiul unor imigranți pakistanezi și, înainte de a intra în politică, a lucrat în domeniul finanțelor la Londra, New York și Singapore. Pe scena politică, a fost criticat că a stat prea puțin timp pe un portofoliu pentru a avea o influență.

Rishi Sunak (42 de ani) a fost al doilea ministru demisionar după Javid. Politico observă că popularitatea sa a intrat din nou pe un trend ascendent, după ce scăzuse ca urmare a scandalului privind impozitele neplătite de către soția sa. S-a opus inițiativei de modificare unilaterală a acordului Brexit, deși a afirmat că este prejudicios din punct de vedere economic pentru Marea Britanie și ar trebui reformat.

Tinerețea sa este văzută deopotrivă ca un avantaj și ca un dezavantaj de către analiștii politici, care sunt împărțiți. Din postura de ministru al Finanțelor, a încercat să mențină scăzute impozitele și cheltuielile statului. El va fi nevoit să-și convingă colegii că are destulă experiență politică pentru a conduce partidul. Rishi Sunak s-a numărat printre oficialii amendați de poliție pentru petrecerile de la sediul guvernului din timpul perioadelor de carantină.

Liz Truss (46 de ani) și-a anulat participarea la Summitul G20 din Indonezia pentru a se întoarce la Londra. Truss a susținut rămânerea în UE înainte de 2016, iar numirea sa în funcția de premier ar tensiona și mai mult relațiile cu blocul comunitar, întrucât este autoarea controversatului proiect de revizuire unilaterală a protocolului în privința Irlandei de Nord. Experții sunt de părere că actualul ministru de Externe va trebui să muncească foarte mult pentru a-și convinge colegii să-i dea votul, în cazul în care își va anunța candidatura. Este văzută ca un experimentat membru al actualului guvern, fiind responsabilă pentru politicile internaționale în sectorul comerțului, justiției și mediului.

Nadhim Zahawi (55 de ani) a fost creditat pentru succesul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului, Marea Britanie fiind prima țară din Europa care a început imunizarea. Zahawi a preluat mandatul de la Finanțe, lăsat liber de Sunak.

Născut în capitala irakiană Bagdad într-o familie de kurzi, a ajuns în Marea Britanie la mijlocul anilor 70 când părinții săi au fugit de regimul lui Saddam Hussein. În 2000, a înființat cunoscuta companie de sondaje YouGov, pe care a condus-o zece ani până a fost ales în parlament. Omul de afaceri este unul dintre cei mai bogați conservatori și, probabil, se va confrunta cu întrebările legate de averea sa. Recent, Agenția Națională de Criminalitate a realizat o inspecție asupra averii sale, în urma unor tranzacții cu firme off-shore și după ce a lucrat pentru Gulf Keystone Petroleum.

Penny Mordaunt (49 de ani) este actualul ministru al Comerțului, dar a coordonat și portofoliul Apărării. Este foarte apreciată în nordul Angliei, cunoscută ca ”Zidul Roșu”, care în alegerile parlamentare din 2019 și-a schimbat votul și a susținut Partidul Conservator, în dauna celui Laburist.

Este o puternică susținătoare a Brexit și a învinuit UE că-și impune regimul fiscal pe restul continentului. A fost lăudată pentru sprijinul arătat comunității minorităților sexuale și pentru că folosește limbajul semnelor când se adresează în parlament. Deși nici ea nu și-a declarat intenția de a candida, este creditată de un sondaj YouGov cu a doua șansă după Ben Wallace, deci înaintea lui Rishi Sunak sau a lui Liz Truss.

Analiza integrală pe Politico

Sursă foto: Piero Cruciatti / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday