Problema tehnică de marți care a oprit funcționarea mai multor site-uri populare precum Amazon, The New York Times sau paginile de internet ale Casei Albe demonstrează fragilitatea infrastructurii globale din acest domeniu. 

Analiștii estimează că pierderile provocate companiilor de către această criză pot ajunge la sute de milioane de dolari, chiar dacă a fost scurtă perioada în care paginile de internet deținute de numeroase mari companii nu au funcționat. Incidentul a fost asociat cu o problemă tehnică a serverelor Fastly, un furnizor de cloud computing, care ajută paginile de internet ale marilor companii prin accelerarea traficului. 

Purtătoarea de cuvânt al Fastly a declarat, printr-un e-mail, că a fost înregistrată o problemă în sistemul acestora, “cauzând perturbări”, fără să ofere detalii, dar precizând că problema a fost rezolvată. Incidentul demonstrează că, întrucât tehnologia care stă la baza infrastructurii digitale este gestionată de un număr din ce în ce mai mic de companii, industria rămâne astfel vulnerabilă la întreruperi.

Din ce în ce mai puține companii găzduiesc prea multe. Dacă o astfel de companie se confruntă cu o criză, chiar dacă acest lucru se întâmplă foarte rar, multe pagini de internet se vor opri”, a declarat Doug Madory, director al departamentului de analiză a internetului la Kentik, firma care a examinat incidentul de marți.

Firme intermediare puțin cunoscute, precum Fastly, au devenit piloni ai infrastructurii digitale. Fastly, cu sediul în San Francisco, administrează o rețea globală de servere și centre de date, unde se depozitează conținut de pe paginile de internet ale companiilor cu care cooperează. Atunci când un utilizator se conectează pe site-ul uneia din companiile cu care Fastly cooperează, acesta va vedea interfața site-ului care este de fapt o replică a datelor companiei. Acest lucru ajută la creșterea vitezei cu care site-urile se încarcă. 

În timpul crizei de marți, traficul pe paginile de internet carte funcționau prin intermediul serverelor Fastly a fost întrerupt. Unul dintre analiștii de la firma Kentik a precizat că traficul a scăzut cu 75%. Astfel de crize sunt deja cunoscute. În ultimii ani, au mai existat numeroase probleme ale software-urilor din infrastructura digitală. În 2017, o eroare umană a dus la o instabilitate care a oprit funcționarea paginilor de internet ale Amazon. În decembrie 2020, o problemă a perturbat serviciile Google.

Reamintim, marți, platformele online ale New York Times, The Guardian, Financial Times, Spotify, Amazon, HBO, BBC, dar și site-urile oficiale ale unor instituții precum guvernul Marii Britanii nu au funcționat timp de o oră.

Analiza completă pe Deutsche Welle.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday