Gigantul comerțului electronic a anunțat astăzi că Proiectul Kuiper și-a asigurat 83 de lansări de rachete în spațiu, prin intermediul cărora o “constelație” de peste trei mii de sateliți va fi folosită pentru a transmite internet de mare viteză către clienții casnici, întreprinderi și agenții guvernamentale. Amazon va intra astfel în competiție cu rețeaua Starlink a SpaceX, deținută de Elon Musk.

Proiectul Kuiper implică o colaborare cu trei alte companii, fiind stabilite 18 lansări cu rachetele Ariane 6 ale furnizorului european de lansare spațială Arianespace, 12 lansări cu New Glenn de la Blue Origin (deținută de fondatorul Amazon, Jeff Bezos) și 38 de lansări cu racheta Vulcan Centaur realizate de United Launch Alliance din SUA.

Împreună, vor oferi Amazon capacitatea de a implementa majoritatea constelației sale de sateliți în spațiu, a afirmat un reprezentant al companiei. “Amazon investește miliarde de dolari în cele trei acorduri. Este cea mai mare achiziție comercială de vehicule de lansare din istorie“, a declarat un purtător de cuvânt al Amazon pentru Reuters.

Cursa pentru a transmite internetul în bandă largă folosind mii de sateliți în orbita joasă a Pământului devine din ce în ce mai acerbă, SpaceX având un avantaj față de alți rivali ai săi, deoarece are deja peste 1.500 de sateliți în spațiu.

Cu toate acestea, securizarea capacității de lansare prin intermediul mai multor producători de rachete reduce riscurile asociate cu posibile defecțiuni ale vehiculelor de lansare și economisește costurile care pot fi transferate clienților, a declarat Rajeev Badyal, vicepreședinte de tehnologie pentru Project Kuiper.

Având în vedere întârzierile cu care s-au confruntat rachetele New Glenn de la Blue Origin și faptul că încă nu au fost testate sau lansate până acum, acestea prezintă riscuri mai mari în comparație cu modelele “mai evoluate” Ariane 6 și Vulcan, potrivit analistului Austin Moeller.

Surse: Reuters, The Verge

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday