Din vara anului trecut și până acum, procurorii au extins cercetările, aparent pentru a determina în ce măsură ar putea exista o practică la spitalul Sfântul Pantelimon în sensul “suprimării cu intenție a vieții” unor pacienți aflați în stare gravă, de regulă în comă, despre care ar considera că nu mai au șanse de supraviețuire.

Au aflat astfel că există suspiciuni rezonabile și dovezi în legătură cu decesul a patru pacienți, între martie 2022 și aprilie 2024, ca urmare a deciziilor luate de patru medici de Terapie Intensivă de reducere a dozelor de noradrenalină, într-un moment critic, fapt care ar fi dus la decesul victimelor câteva ore mai târziu.

“În sarcina suspecților s-a reținut comiterea cu premeditare a faptelor, întrucât prin prisma profesiei de medic specialist, aceștia cunoşteau efectele noradrenalinei, faptul că această substanţă este esenţială menţinerii unei tensiuni arteriale optime, precum şi consecinţele lipsei ei, respectiv scăderea tensiunii arteriale, urmată de stop cardiorespirator. Prin reducerea bruscă a dozelor de noradrenalină a fost declanșat astfel lanțul cauzal care a condus la decesul pacienților. În cursul procesului de acordare a îngrijirilor medicale, deși aveau reprezentarea faptului că decesul victimelor nu se va produce imediat, suspecții puteau interveni oricând pentru a salva viaţa victimei, însă nu au acționat de asemenea manieră.” se arată în comunicat.

În vara anului trecut, atunci când ancheta Parchetului a fost demarată (ca urmare a denunțului unei asistente) în spațiul public a avut loc o amplă dezbatere între specialiști în ATI care au susținut că nu este normală păstrarea pentru o perioadă îndelungată a unui nivel mare de noradrenalină, fapt care provoacă suferințe inumane pacienților aflați în comă, în condițiile în care decesul acestora este inevitabil, și cei în Medicină Legală, care au susținut că medicii nu pot lua decizia curmării vieții unui pacient și ar fi obligați prin natura profesiei să facă totul pentru salvarea vieții, chiar dacă acest lucru nu mai pare posibil.

La vremea respectivă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a luat decizia demiterii managerului spitalului Pantelimon, considerând că scandalul a dus la pierderea încrederii pe care pacienții o au în această instituție.   

Comunicatul integral al Parchetului:

Ca urmare a interesului public manifestat în legătură cu dosarul privind decesele din Secția ATI de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București, Compartimentul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti aduce la cunoștința opiniei publice următoarele: 

La datele de 30.04.2025 și 22.05.2025, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus extinderea urmăririi penale față de un număr de 4 suspecți, medici specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon Bucureşti”, în legătură cu decesele unor pacienți internați în cadrul secției ATI, în perioada 16.03.2022 – 04.04.2024, după cum urmează: 

– M.M. – pentru săvârșirea a două infracțiuni de omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor);

– P.M. – pentru săvârșirea unei infracțiuni de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei); 

– S.C.A. – pentru săvârșirea unei infracțiuni de instigare la omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei); 

– P.V. – pentru săvârșirea unei infracțiuni de tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei). 

În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt: 

La data de 18.05.2023, ora 13:21, suspecta M.M., în calitate de medic specialist Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon Bucureşti”, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei S.S. (pacientă în stare gravă, comatoasă, instabilă hemodinamic, internată în Secţia ATI Covid) și acționând cu intenția de a suprima viața acesteia, a redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus 4 ore şi 39 de minute mai târziu la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientei declarat la ora 18:45. 

La data de 04.04.2024, ora 15:50, suspectele M.M şi P.M., ambele în calitate de medici specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon Bucureşti”, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei S.C. (pacient în stare gravă, instabil hemodinamic, ventilat mecanic pe canulă traheală, internat în Secţia ATI) și acționând cu intenția de a suprima viața acesteia, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 10 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus 6 ore şi 25 de minute mai târziu la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului, declarat la ora 23:00. 

În dimineaţa zilei de 13.04.2023, suspectul P.V., în calitate de medic specialist Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon Bucureşti”, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei U.N. (pacient în stare critică, comatos, instabil hemodinamic, internat în Secţia ATI Covid), a încercat să suprime viața acestuia prin reducerea dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 10 ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menținută o perioadă considerabilă de timp, cel puţin până la ora 23:33), însă decesul victimei nu s-a produs din circumstanțe independente de voința autorului.

La data de 16.03.2022, ora 09:40, suspecta S.C.A., în calitate de medic specialist Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon Bucureşti”, prin intermediul asistentei T.T., a determinat o altă persoană să reducă doza de adrenalină administrată prin injectomat victimei C.M. (pacient în stare gravă, instabil hemodinamic, ventilat mecanic, internat în Secţia ATI Covid) la valoarea de 3ml/h, acționând cu intenția de a suprima viața acesteia, iar cu aceeaşi ocazie a transmis şi indicaţia de a nu resuscita pacientul, fapt ce a condus 16 ore şi 5 minute mai târziu la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului, declarat la data de 17.03.2022, ora 01:45. 

În sarcina suspecților s-a reținut comiterea cu premeditare a faptelor, întrucât prin prisma profesiei de medic specialist, aceștia cunoşteau efectele noradrenalinei, faptul că această substanţă este esenţială menţinerii unei tensiuni arteriale optime, precum şi consecinţele lipsei ei, respectiv scăderea tensiunii arteriale, urmată de stop cardiorespirator. Prin reducerea bruscă a dozelor de noradrenalină a fost declanșat astfel lanțul cauzal care a condus la decesul pacienților. În cursul procesului de acordare a îngrijirilor medicale, deși aveau reprezentarea faptului că decesul victimelor nu se va produce imediat, suspecții puteau interveni oricând pentru a salva viaţa victimei, însă nu au acționat de asemenea manieră. 

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri. 

Facem precizarea că extinderea urmăririi penale și aducerea la cunoștință a acuzației reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday