Parchetul de pe lângă Tribunalul București a reținut doi medici specialiști în anestezie și terapie intensivă, la spitalului “Sf. Pantelimon” din capitală, potrivit unui comunicat de presă citat de News.ro. Procurorii arată că unul dintre medici este cercetat pentru tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) și omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor). Celălalt medic este anchetat pentru infracțiunea de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei).
Concret, procurorii arată că cei doi au apreciat, în cazul unor pacienți de la terapie intensivă, că “nu mai este oportună menținerea în viață” și că le-au redus brusc doza de noradrenalină, o substanță esențială în terapie intensivă, care are rolul de a menține tensiunea arterială.
La 26 martie, profitând de starea de vulnerabilitate a unei victime, un pacient în vârstă de 54 de ani, unul din medici a încercat să-i suprime viața prin reducerea bruscă a dozei, administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h la 1 ml/h, o valoare care a fost menținută o perioadă mai lungă de timp, potrivit procurorilor. Pacientul nu a decedat, pentru că o asistentă medicală a intervenit și a compensat deficitul de substanță prin perfuzie.
La 4 aprilie, cei doi medici i-au redus din nou doza de noradrenalină, de la 20 la 1 ml/h, iar după aproape o oră, pacientul în cauză a intrat în stop cardio-respirator și a decedat.
Pe lângă cei doi, a fost reținută și o asistentă medicală pentru mărturie mincinoasă în formă continuată. Potrivit Parchetului, când a fost audiată în calitate de martor, în aprilie și iunie, a mințit și nu a spus tot ce știe despre cazul respectiv.
În această dimineață, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a făcut percheziții și a adus la audieri patru cadre medicale, angajate ale unității medicale, în dosarul legat de numărul mare de decese înregistrate în luna aprilie, la secția ATI. Mai târziu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut demisia conducerii spitalului, “având în vedere funcționarea defectuoasă și neîncrederea publică generată de evenimentele din ultimele luni și de anchetele aflate în derulare“.
Foto: Facebook/Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.