“Putin umilit”, “Un adevărat Pearl Harbor pentru Rusia” – sunt doar câteva titluri din presa internațională, comparația cu atacul de la Pearl Harbor (decembrie 1941) fiind preluată chiar de la bloggeri ruși pro-Kremlin.
Dacă evaluările SBU (serviciul ucrainean de informații) sunt corecte, atacul ucrainean din 1 iunie a produs pagube de 7 miliarde de dolari, fiind lovite 40 de aeronave (34% din total) de bombardament strategic (care pot lansa rachete nucleare) și o aeronavă A-50 (cod NATO Mainstay, este un AWACS, radar-centru de comandă). Asta înseamnă cam o treime din flota de acest fel a Rusiei, iar ISW evaluează că operațiunea ucraineană “ar putea limita cel puțin temporar capacitatea Rusiei de a efectua atacuri cu drone și rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei”. Asta pentru că aeronavele Tu-95 și Tu-22M3 sunt utilizate de ruși pentru a lansa rachete de croazieră Kh-101 și Kh-59. În plus, Rusia va fi nevoită să își regândească atât poziționarea aeronavelor A-50 (de avertizare timpurie), dar și să ia în considerare redistribuirea sistemelor de apărare aeriană pentru a acoperi o parte mult mai largă a teritoriului său imens.
Newly released footage of Belaya Air Base in the Irkutsk Oblast of Russia’s Far East, shows several fires burning and thick smoke filling the air, immediately following yesterday’s large-scale drone attack by Ukraine, which resulted in damage to at least 4 Tu-95MS Long-Range… pic.twitter.com/fBqzDHTLL5
— OSINTdefender (@sentdefender) June 2, 2025
Ucrainenii au mai avariat un AWACS rusesc pe pistă, folosind tot drone mici, în februarie 2023, pe un aeroport de lâng Minsk (Belarus) și au doborât un altul deasupra Mării Azov, în ianuarie 2024. Ucrainenii au mai pretins că au distrus avioane A-50, în regiunea Krasnodar, în februarie 2024, dar și la centrul de reparații din Taganrog, în martie 2024. Evaluarea Ucrainei acum un an era că Rusia avea șase A-50 operaționale. Nu este clar câte dintre ele mai pot fi utilizate după atacul de duminică, dar aceste aeronave sunt critice nu numai pentru coordonarea atacurilor cu rachete asupra Ucrainei, ci și pentru apărarea teritoriului Rusiei de dronele ucrainene. ISW consideră că Rusia ar putea lua în considerare desfășurarea unor grupuri mobile de apărare aeriană, care pot reacționa mai rapid la posibile atacuri similare cu drone ucrainene în viitor.
Thinktankul american mai remarcă capacitatea Ucrainei de a inova, atât tehnologic, cât și tactic – “lansarea dronelor din apropierea bazelor aeriene rusești a permis operatorilor acestora să evite sistemele rusești de război electronic (bruiaj) și au lăsat apărarea antiaeriană fără timp suficient pentru a detecta dronele. Utilizarea de către SBU a unor semi-remorci cu acoperiș retractabil, pentru a lansa drone FPV direct pe teritoriul rus a permis operatorilor ucraineni de drone să lovească ținte aflate adânc în spatele Rusiei și să efectueze pentru prima de la începutul războiului un atac asupra unor ținte din Siberia”.
Pe de altă parte, este așteptat un răspuns puternic al Rusiei, iar ISW remarcă faptul că “atacurile anterioare ale Ucrainei în interiorul Rusiei au declanșat represalii și o retorică din ce în ce mai amenințătoare din partea Kremlinului”. Totuși, nimic nu se compară ca amploare cu această ultimă operațiune ucraineană.
Potrivit unei evaluări oficiale, oferite chiar de președintele Volodimir Zelenski, ucrainenii au folosit 117 drone de mici dimensiuni, echipate cu încărcături explozive și introduse în Rusia în camioane. Aparent, șoferii tirurilor respective nu știau de existența dronelor, iar după ce acestea au ajuns în proximitatea bazelor aeriene ale Rusiei, dronele au decolat, iar vehiculele au fost aruncate în aer. Forțele speciale ale Ucrainei, infiltrate în Rusia, au condus (teleghidat) din proximitate dronele explozive asupra unor bombardiere strategice Tupolev Tu-95 și Tu-22M3. Înainte de atac, Rusia dispunea de circa 130 de astfel de aeronave.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.