UPDATE ora 18.30: Rusia confirmă că Ucraina a efectuat atacuri cu drone asupra unor baze militare. Conform Ministerului rus al Apărării, au fost vizate baze din cinci regiuni: Murmansk, Irkutsk, Ivanovo, Ryazan și Amur. Presa internațională scrie că organizarea operațiunii a durat un an și jumătate și a fost supravegheată personal de Volodimir Zelenski.

“La aerodromurile militare din regiunile Ivanovo, Ryazan și Amur, toate atacurile teroriste au fost respinse. În regiunile Murmansk și Irkutsk, ca urmare a lansării de drone de pe teritoriul situat în imediata vecinătate a aerodromurilor, mai multe aeronave au luat foc. Incendiile au fost stinse. Nu au existat victime în rândul personalului militar sau civil. Unii dintre participanții la atacurile teroriste au fost reținuți”, anunță ministerul rus.

Și guvernatorul regiunii Irkutsk a confirmat atacul și a făcut apel la populație să nu publice informații și imagini online. “Nu filmați, nu publicați și nu ajutați inamicul”, a subliniat guvernatorul.

Serviciul ucrainean SBU a publicat imagini cu dronele folosite pentru acest atac. Conform presei internaționale, ele au fost ținute în containere ascunse în camioane, acesta fiind modul în care au reușit să lovească la mii de kilometri în interiorul Rusiei.

Aceste atacuri au loc cu o zi înainte ca delegații din Rusia și Ucraina să se întâlnească pentru o nouă rundă de negocieri de pace la Istanbul. Ambele țări au anunțat că au trimis echipe de negocieri în Turcia.

UPDATE, ora 16. Marile publicații ucrainene prezintă mai multe videoclipuri despre care au primit informații, de la Serviciul de Securitate al Ucrainei, că sunt din timpul operațiunii împotriva infrastructurii aeriene a Armatei Ruse, din această după-amiază, denumită Spider Web. Informațiile au fost transmise și către agenția Reuters, care subliniază că nu le-a putut verifica în mod independent, și către publicația britanică Sky News.

Potrivit surselor din cadrul SBU, sunt vizate patru baze de pe care sunt lansate avioanele care bombardează orașele ucrainene: “În prezent, se știe că peste 40 de aeronave au fost lovite, inclusiv A-50, Tu-95 și Tu-22 M3. De exemplu, un clip arată aerodromul Belaya arzând și se poate auzi vocea șefului SBU”.

Baza Belaya se află în regiunea Irkuțk, la peste 4.000 de kilometri de linia frontului. Există informații că a avut loc un incendiu și la baza Diaghilev din Riazan, la Baza Ivanovo din regiunea cu aceeași nume și la baza Olenya din Murmansk. Guvernatorul din această regiune a confirmat un atac ucrainean cu drone, însă nu a spus și ce obiective au fost țintite.

Aeronavele A-50 detectează sistemele de apărare aeriană, rachetele ghidate și coordonează țintele pentru avioanele de vânătoare. Bombardierele Tu-95, Tu-22 și Tu 160 sunt folosite frecvent pentru a lansa rachete de croazieră, explică Kyiv Independent.

De asemenea, în urmă cu scurt timp, Zelenski a confirmat participarea delegației ucrainene la o nouă rundă de negocieri cu cea rusă, luni, la Istanbul. Delegația ucraineană va fi condusă de ministrul Apărării.

Între timp, au apărut detalii legate de atacul aerian lansat de Armata Rusă, noaptea trecută. Potrivit părții ucrainene, au fost lansate 472 de drone de atac și de alte tipuri, trei rachete balistice Iskander și patru rachete de croazieră. Până la ora 13:30, apărarea antiaeriană a doborât 210 drone și trei rachete de croazieră și a anihilat, prin război electronic, alte 172 de drone.

Totuși, Forțele Terestre ale Armatei Ucrainene au confirmat că a fost lovit un centru militar de antrenament, fără a preciza locația acestuia. Primul bilanț indică 12 morți și 22 de răniți. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Terestre a declarat că, din primele informații, a fost folosită o rachetă Iskander.

Comitetul rus de Anchetă a anunțat că tratează drept “acte teroriste” prăbușirile celor două poduri din regiunile Briansk și Kursk, în urma cărora au deraiat două trenuri și au murit cel puțin șapte persoane, iar alte aproape 60 au fost rănite. Transmite că acestea au fost provocate de explozii, potrivit presei ruse de stat.

UPDATE, ora 12. Un al treilea atac asupra infrastructurii feroviare a rușilor. Un tren militar rusesc, ce transporta combustibil spre Crimeea, a fost aruncat în aer, într-o zonă aflată sub ocupația Armatei Ruse din regiunea ucraineană Zaporijie, conform serviciului de informații al Armatei Ucrainene.

Un tren de marfă care transporta combustibil pentru Armata Rusă a fost aruncat în aer în cursul nopții trecute, în apropiere de Melitopol – regiunea ucraineană Zaporijie, conform serviciului de informații al Armatei Ucrainene (GUR). “În noaptea de 31 mai, a avut loc o explozie pe un tronson de cale ferată din apropierea localității Akimivka, aflată sub ocupație inamică, în districtul Melitopol al regiunii Zaporijie. Un tren militar aparținând ocupanților ruși a fost aruncat în aer și a sărit de pe șine”, arată GUR, fără a-și asuma direct responsabilitatea pentru acest atac. Potrivit ucrainenilor, trenul se îndrepta spre Crimeea.

“În urma exploziei, ocupanții au activat un plan de interceptare și au efectuat percheziții în mai multe localități. La punctele de control au loc verificări minuțioase pentru oricine intră sau iese”, mai precizează GUR.

UPDATE, ora 9:45. Un al doilea pod, de această dată unul feroviar, s-a prăbușit, în această dimineață, în regiunea rusă Kursk, care de asemenea se învecinează cu Ucraina. Un marfar care trebuia să-l tranziteze a deraiat, după cum poate fi văzut în imaginile de la fața locului.

Guvernatorul interimar a declarat că o parte din garnitură a căzut pe drumul de sub pod, că locomotiva a luat foc și că unul dintre mecanici a suferit arsuri, la un picior. Incendiul a fost, între timp, stins.

Reuters notează că nu a putut verifica în mod independent dacă cele două incidente au legătură. Totodată, atrage atenția că operatorul feroviar de stat și-a modificat mesajul inițial, prin care spunea că incidentul din Briansk a fost provocat de “interferențele ilegale în operarea transportului”, iar în postare se arată, acum, că a avut loc o “prăbușire a structurii supraterane”. Totuși, mesajul original încă se regăsește pe site-ul agenției de presă de stat Tass.

De menționat este că partea rusă a propus celei ucrainene organizarea unei noi runde de negocieri, pe tema unui armistițiu, luni, la Istanbul, însă Kievul nu s-a angajat la discuții. Părțile aflate în război au fost îndemnate de Donald Trump să colaboreze, în vederea încheierii unui acord.

Știrea în formă inițială. Rusia. Un pod rutier s-a prăbușit peste calea ferată, în fața unui tren de călători, care a deraiat, în regiunea Briansk de lângă granița cu Ucraina. Cel puțin șapte persoane au murit și 70 au fost rănite. Autoritățile denunță un act de sabotaj.

Compania feroviară a Rusiei susține că întregul eveniment s-a produs “în urma unei interferențe ilegale în operarea transportului”, conform unui mesaj postat pe Telegram. După prăbușirea unei bucăți a podului rutier peste calea ferată, locomotiva și mai multe vagoane au deraiat. Imaginile de pe rețelele sociale sugerează că un camion a căzut de pe autostradă.

Canalul rusesc de Telegram Baza, care publică adesea informații de la serviciile de informații și de la autoritățile de aplicare a legii din Federația Rusă, a raportat că podul a fost aruncat în aer, deși nu a furnizat dovezi în acest sens. Autoritățile ucrainene nu au făcut niciun comentariu pe subiect, iar Reuters nu a putut verifica în mod independent această informație.

Guvernatorul regiunii a anunțat că 44 de persoane au fost transportate la spital, între ei și trei copii, unul fiind în stare gravă. Potrivit agențiilor naționale de presă, printre persoanele decedate se numără mecanicul de locomotivă. O amplă operațiune de căutare-salvare a avut loc pe parcursul nopții.

Image

Trenul mergea de la Klimovo la Moscova, iar incidentul a avut loc aproape de ora 23, în districtul Vygonichskyi, la aproape o sută de kilometri de granița cu Ucraina. 

Surse: Reuters, BBC, Tass.ru

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday