Mai mulți experți consultanți de Reuters consideră că proiectul Golden Dome al președintelui american Donald Trump reînvie o inițiativă controversată, veche de zeci de ani, care ar putea răsturna normele din spațiul cosmic și remodela relațiile dintre principalele puteri spațiale ale lumii. Tendința de “militarizare a spațiului” s-a intensificat în ultimul deceniu, iar programul americanilor “va deschide o cutie a Pandorei”.
Victoria Samson, director pentru securitate și stabilitate spațială la think tank-ul Secure World Foundation din Washington, a spus că desfășurarea de rachete în spațiu va avea consecințe pe termen lung, la care oficialii americani nu s-au gândit până acum. Samson și alți experți au afirmat că Golden Dome ar putea determina alte state să amplaseze sisteme similare în spațiu sau să dezvolte arme mai avansate pentru a eluda scutul antirachetă, intensificând astfel o cursă a înarmărilor în spațiu.
În timp ce cele mai mari puteri spațiale ale lumii – SUA, Rusia și China – au plasat sateliți pe orbită încă din anii 1960, acest lucru a fost făcut, în mare parte, în secret. În timpul mandatului fostului președinte american Joe Biden, oficialii Forțelor Spațiale Americane au subliniat necesitatea unor capacități spațiale ofensive mai mari, din cauza amenințărilor spațiale din partea Rusiei și Chinei.
Dar când președintele Trump a anunțat planul Golden Dome în ianuarie, la preluarea mandatului, aceasta a fost o schimbare clară de strategie, care pune accentul pe un avans spațial bazat pe tehnologii costisitoare și netestate. Experții atrag atenția, totuși, că acest proiect ar putea fi un avantaj financiar pentru contractorii americani din domeniul apărării.
Golden Dome presupune o rețea vastă de sateliți și alte tipuri de armament, fiind un proiect ambițios, costisitor (175 de miliarde de dolari), care riscă să remodeleze relațiile dintre marile puteri ale lumii și să aducă un impuls în cursa pentru cucerirea spațiului cosmic. Acesta include, printre altele, rachete spațiale care ar fi lansate de pe sateliți aflați pe orbită, pentru a intercepta rachete convenționale și nucleare lansate de pe Pământ. Acest sistem are ca scop principal apărarea împotriva unui arsenal în creștere de rachete convenționale și nucleare din partea adversarilor SUA, cum ar fi Rusia, China, și a unor state mai mici, precum Coreea de Nord și Iran.
Rusia și China au reacționat diferit la ultimele vești de la Trump. Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe s-a declarat “serios îngrijorat” de proiect și a îndemnat Washingtonul să renunțe la dezvoltarea acestuia, adăugând că “sporește riscurile militarizării spațiului cosmic și ale unei curse a înarmărilor”. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că Golden Dome “ar putea forța discuțiile dintre Moscova și Washington cu privire la controlul armelor nucleare în viitorul previzibil”.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.