Anunțul a fost făcut de președintele Donald Trump, alături de șeful Pentagonului, Pete Hegseth, iar la comanda proiectului a fost numit generalul Michael Guetlein, din cadrul Forțelor Spațiale Americane.
Inspirat de Domul de Fier al Israelului, proiect la care și americanii au contribuit, Domul de Aur (GoldenDome) al SUA va consta într-o rețea de sute de sateliți capabili să detecteze, să urmărească și, potențial, să intercepteze, rachetele lansate către teritoriile SUA și Canadei. La acest moment nu este clar ce fel de tehnologii ar urma să fie folosite, în condițiile în care Rusia și China au dezvoltat arme hipersonice care zboară cu viteze extraordinar de mari (până la Mach 20) și aproape imposibil de interceptat cu rachete cinetice antiaeriene, fie ele și lansate din spațiu. Însă americanii și britanicii testează de mai mulți ani arme laser care pot intercepta rachete, dar au dezavantajul de a avea nevoie de surse uriașe de energie.
Proiectul Golden Dome este considerat piatra de temelie a planificării militare a mandatului lui Donald Trump, care a spus că acesta ar urma să devină operațional în următorii trei ani, precizând și că toate componentele sale vor fi fabricate în SUA.
Parlamentarii democrați și-au exprimat îngrijorarea cu privire la procesul de achiziții și la finanțarea de 175 de miliarde de dolari, în condițiile în care SpaceX, compania lui Elon Musk, pare unul dintre potențialii beneficiari.
O versiune navală a modelului israelian Iron Dome pentru protejarea navelor și a resurselor maritime a fost implementată de Marina SUA în 2017.
Sursă alternativă: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.