Update: Un înalt oficial ucrainean nenumit, dar familiarizat cu discuțiile, a declarat pentru Reuters că, în timpul discuțiilor de vineri de la Istanbul, negociatorii ruși au cerut Ucrainei să își retragă trupele din toate regiunile ucrainene revendicate de Moscova, aceasta fiind o condiție pentru acceptarea unui armistițiu. Astfel, conform sursei citate, pentru ca Moscova să accepte un armistițiu, Kievul ar trebui să accepte retragerea din Donețk, Zaporiie, Herson și Luhansk. Această cerință, dar și altele nedezvăluite încă au întrecut, conform sursei ucrainene, capacitatea ucrainenilor de a încheia un Acord de Pace.

Rușii au refuzat să ofere detalii despre discuții, însă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a făcut o serie de declarații, care au fost ulterior completate. Acesta a spus că discuții directe între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski sunt posibile, dar dacă sunt îndeplinite acordurile încheiate la Instanbul, inclusiv acela legat de schimbul de prizonieri. Acesta a adăugat că Federația Rusă va pregăti și va înmâna Ucrainei “o listă de condiții pentru un armistițiu”.

Totuși, declarațiile purtătorului de cuvânt al Kremlinului vin după un atac rusesc asupra unui autobuz în care se aflau civili. Rușii susțin că ținta nu era autobuzul, însă Volodimir Zelenski a cerut sancțiuni mai dure împotriva Moscovei după acest eveniment. 

Știrea inițială: Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a mai declarat că, “la semnarea documentelor asupra cărora delegațiile noastre trebuie să convină, principalul și fundamentaulul lucru pentru noi rămâne cine anume din partea ucraineană își va pune semnătura”. În stilul care a caracterizat Rusia mai ales în anii de război, Peskov nu a detaliat la ce se referă și nici nu a numit elemente concrete care să fie cuprinse în acorduri, preferând să păstreze ambiguitatea.

Zilele trecute, Zelenski i-a cerut lui Putin să se întâlnească, la Istanbul, unde până la urmă a avut loc o rundă de negocieri între delegații din partea celor două țări. Partea ucraineană a ridicat, din nou, problema unei întâlniri. 

La începutul anului, Vladimir Putin, apoi chiar Donald Trump, au contestat legitimitatea lui Volodimir Zelenski ca președinte al Ucrainei, în condițiile în care mandatul său a expirat. Totuși, în Ucraina este în vigoare legea marțială, iar autoritățile nu au stabilit o dată pentru noi alegeri. De notat este că mare parte a populației este fie strămutată în zonele din vestul țării, fie este refugiată în alte state.

Sursă: Reuters

Foto: Rokas Tenys | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday