UPDATE: Discuțiile s-au încheiat în mai puțin de două ore de la momentul în care au început și nu a existat niciun semn de progres. Surse ucrainene, care au vorbit pentru presa internațională sub protecția anonimatului pentru a putea oferi detalii, au declarat că cerințele Rusiei au fost “îndepărtate de realitate și depășeau cu mult orice s-a discutat anterior”. Acestea includeau “proiecte nefondate și condiții neconstructive” conform surselor, care au adăugat că s-a pus problema ca Kievul să își retragă trupele de pe teritorii vaste.
Șeful delegației ruse a spus că fiecare țară “își va prezenta viziunea asupra unui armistițiu viitor”, iar negocierile vor continua. Acesta a adăugat că delegația este mulțumită de întâlnire și că ucrainenii au cerut o întâlnire directă între cei doi președinți, iar acest lucru a fost luat în considerare.
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a anunțat, după încheierea discuțiilor de la Istanbul, că Rusia și Ucraina au convenit să facă schimb de câte o mie de prizonieri de război fiecare. Dacă acest acord va fi dus la capăt, ar fi cel mai mare schimb de prizonieri din ultimii peste trei ani de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.
De asemenea, tot după finalul negocierilor de pace, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski , președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Friedrich Merz, prim-ministrul britanic, Keir Starmer și prim-ministrul polonez Donald Tusk au avut o convorbire telefonică. În urma acesteia, prim-ministrul britanic a declarat că el și liderii Franței, Germaniei și Poloniei, precum și președintele ucrainean au convenit că poziția Rusiei în negocierile de pace este “inacceptabilă”. A adăugat că au discutat această chestiune cu președintele american Donald Trump.
În urma acestei convorbiri telefonice, Volodimir Zelenski a declarat: “Ucraina este pregătită să ia cele mai rapide măsuri posibile pentru a ajunge la o pace reală și este important ca lumea să adopte o poziție fermă. Poziția noastră, dacă rușii resping un armistițiu complet și necondiționat și încetarea crimelor, este că trebuie să urmeze sancțiuni dure. Presiunea asupra Rusiei trebuie menținută până când Rusia va fi gata să pună capăt războiului. Mulțumesc tuturor celor din lume care ajută.”
Știrea inițială: Prioritatea Ucrainei este de a asigura o încetare imediată și completă a focului, deși partea rusă s-a exprimat că este dispusă la anumite concesii, iar președintele rus a refuzat să meargă la Istanbul.
Pe această temă, președintele american Donald Trump a afirmat că Volodimir Zelenski și Vladimir Putin trebuie să se întâlnească, pentru ca negocierile să aibă succes, apoi că nu se vor înregistra progrese, până ce el și Putin nu se vor întâlni.
“Printre alte subiecte, agenda include, de asemenea, discuții despre o posibilă întâlnire între președintele Zelenski și Putin, deoarece acesta este singurul factor de decizie din Rusia”, a declarat o sursă oficială ucraineană pentru CNN. Putin a solicitat discuții directe în weekend, după ce a respins oferta Kievului și a aliaților săi pentru un armistițiu de 30 de zile.
Ministrul Apărării, Rustem Umerov, care conduce delegația Kievului, subliniază necesitatea unor eforturi reale pentru a se ajunge la o pace justă și durabilă și insistă asupra unei “încetări complete a focului pentru cel puțin 30 de zile”. Umerov a evidențiat și situația copiilor ucraineni deportați forțat, cât și schimbul de prizonieri.
Delegația Rusiei este condusă de consilierul principal al Kremlinului, Vladimir Medinsky, care a declarat că este deschis la discuții fără condiții prealabile. Cu toate acestea, ieri, rușii au declarat că se concentrează pe pacea pe termen lung și soluționarea “cauzelor profunde ale acestei crize”. În rest, rămân valabile cererile inițiale, inclusiv aderarea Ucrainei la NATO și controlul rusesc asupra a cel puțin cinci regiuni ucrainene.
Între timp, la Istanbul au loc și discuții între consilierii americani și europeni de securitate națională. Printre aceștia se numără reprezentanți ai Marii Britanii, Franței și Germaniei, precum și Keith Kellogg, trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia. Printre subiectele care vor fi abordate vor fi Iranul și Ucraina, scrie BBC.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.