Politico își începe analiza prin a arăta că aliații Ucrainei au început deja să lucreze pentru a compensa golul pe care decizia Administrației Trump de a opri schimbul de informații cu Ucraina l-a lăsat. Totuși, subliniază că un astfel de lucru este greu de îndeplinit.

De la începutul războiului SUA au oferit Kievului totul, de la informații despre semnale, la imagini din satelit și date despre ținte, folosite pentru lovituri împotriva rușilor. Această responsabilitate va reveni, probabil, altor state puternice din NATO precum Franța, Marea Britanie sau Germania. Totuși, este puțin probabil ca acestea să poată să ofere date atât de exacte precum SUA, arată Politico.

“Nu sunt sigur că țările europene pot cu adevărat să reducă acest decalaj”, a spus un oficial european cu informații despre capacitățile aliaților, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru a putea oferi detalii. Comunitatea de informații a SUA, cuprinde 18 agenții și depășește cu mult datele pe care le pot oferi oricare dintre statele europene, în special în domeniul tehnologiei satelitului și al capacității analitice. Fără informațiile americane, ucrainenii au mult mai puține date în timp real despre pozițiile militare rusești, anvergură, mișcări și logistică.

Jim Townsend, care a fost secretar adjunct al Apărării pentru Europa și NATO în timpul Administrației Obama a spus “avem mai mulți analiști și mai multe sisteme și, în anumite privințe, niște sisteme mai rafinate.” De altfel, datorită capacităților lor de strângere a informațiilor SUA au avut un rol decisiv inclusiv în informarea Ucrainei în legătură cu invazia rusă din 2022.

De altfel, anunțul opririi fluxului de informații a venit într-un context extrem de tensionat, în care Administrația Trump a devenit din ce în ce mai conciliantă față de Rusia și mai ostilă față de Ucraina, oprind inclusiv transferul de ajutor militar către Kiev. Întreaga situație a creat confuzie, inclusiv ministrul ucrainean al Apărării spunând că nu îi este clar pentru cât timp va fi valabilă interdicția. Dincolo de acest aspecte, spre deosebire de întreruperea ajutorului militar, care nu își va face simțite efectele imediat, blocarea informațiilor și-a făcut deja simțite urmările. 

Un oficial NATO a spus pentru Politico că aliații nu sunt presați în niciun fel să compenseze oprirea ajutorului militar sau a transmiterii de informații și că au fost informați că măsurile vor fi aplicate până când Kievul va da semne că face eforturi pentru a încheia pacea. Totuși, Daily Mail a raportat că Statele Unite au ordonat Regatului Unit să nu mai transmită informații americane, care anterior puteau fi partajate cu Ucraina. 

Cel mai mult este afectată capacitatea Ucrainei de a fi pregătită înaintea unui atac rusesc cu rachete. “Acest lucru va avea un impact major asupra orașelor noastre și ar putea duce la distrugeri în masă”, a declarat un parlamentar ucrainean. De asemenea, ucrainenii nu vor mai beneficia nici de date exacte pentru utilizarea sistemelor americane Himars.

Această situație a creat temeri din ce în ce mai pronunțate că Europa nu se mai poate baza pe SUA pentru apărarea continentului. În acest context, Konstantin von Notz, președintele comisiei de supraveghere a informațiilor din parlamentul german, a solicitat înființarea unei rețele europene de spionaj. “Avem nevoie de un format european de cooperare în domeniul informațiilor – numiți-l <<Euro Eyes>> – pentru a ne asigura că statele puternice pot face schimb de informații rapid și în siguranță”, a spus von Notz într-un interviu pentru Politico.

Analiză integrală Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday