La doi ani de la dezastrul feroviar din Grecia, soldat cu 57 de morți, o armată de boți distorsionează pe TikTok furia și preocupările populației referitoare la gestionarea incidentului, în favoarea unor entități care încearcă să-și promoveze interesele.

Pe 28 februarie 2023, în Grecia, două trenuri, unul de pasageri și unul de marfă, s-au ciocnit frontal, lângă Larissa. În total, 57 de persoane au murit, un șef de gară a fost reținut, iar ministrul Transporturilor a demisionat, fiind acuzat că nu a efectuat modernizările necesare la nivelul sistemului feroviar. Ancheta a arătat că accidentul a fost o urmare a faptului că măsurile impuse de UE nu au fost implementate, rețeaua de comunicații GSM și semnalizarea feroviară au fost dezinstalate și multe alte reguli nu au fost respectate, ca urmare a acestei situații.

Astăzi, la doi ani distanță, au loc proteste în orașele grecești, iar o grevă generală, susținută de politicieni, sindicate și persoane cunoscute pe rețelele sociale, paralizează sistemele de transport în comun. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, în toată țara. În capitala Atena, unele grupuri de manifestanți au devenit violente, au încercat să iasă din perimetrul desemnat pentru manifestație și chiar au aruncat cu obiecte incendiare în forțele de ordine. Acestea au răspuns cu gaze lacrimogene, pentru a-i dispersa și liniști, notează agenția Reuters.

Totuși, conform unei investigații realizate de publicația EU Reporter, cu sediul în Bruxelles, amplele demonstrații, alimentate de furia generală, au fost deturnate cu ajutorul unei armate de mii de boți și fără știrea publicului larg. Publicația arată că, din decembrie 2024, conturile cu activitate neautentică au acționat coordonat și au fost promovate de algoritmii TikTok și ai altor rețele sociale, în cadrul unei campanii de distragere a atenției publice și de creștere a vizibilității postărilor în care erau promovate proteste violente.

 

EU Reporter dă și exemplul României, care a anulat alegerile prezidențiale după ce serviciile de informații au descoperit o rețea de 25 de mii de conturi, activate cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor, care au exploatat algoritmii TikTok pentru a promova postări nemarcate ale unui candidat la alegerile prezidențiale.

În cazul Greciei, investigația arată că a fost observată “implicarea” prin comentariile și reacțiile la numeroase postări specifice de pe TikTok legate de protestul din 28 februarie. De asemenea, s-a observat faptul că multe dintre reacțiile la aceste postări provin din conturi create nu mai devreme de decembrie 2024. Numărul boților din aceste postări se ridică la peste 1000, mulți dintre ei schimbându-și automat numele, după ce, anterior, au activat pe conturile respective în alte limbi decât greaca, mai ales în rusă, turcă, arabă și chineză. Toate acestea sunt semnele unei campanii internaționale coordonate, în care boții sunt produși în anumite țări, iar apoi pot fi cumpărați și reutilizați pentru a interveni în alte campanii, pe probleme specifice din alte țări.

Cei care au realizat investigația au dat exemplul unui utilizator cunoscut cu username-ul handler8497952733626, care are 0 aprecieri și 5 urmăritori. Acesta a comentat la o imagine produsă cu ajutorul AI, în care apare prim-ministrul grec Mitsotakis, folosind limba rusă, iar postările sale anterioare erau tot în rusă. Un alt exemplu este al unui bot numit user3185725362210, care a comentat cu cuvinte în limba greacă, dar scrise cu alfabetul latin, la o postare din această campanie, dar în trecut a distribuit conținut despre China și Rusia. În investigație se mai arată că activitatea conturilor false s-a intensificat, pe măsură ce ziua protestului s-a apropiat.

Investigație integrală EU Reporter

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday