La Riad, în capitala Arabiei Saudite, se desfășoară întâlnirea dintre delegația americană, condusă de secretarul american de Stat, Marco Rubio, și cea rusă, în frunte cu ministrul de Externe, Serghei Lavrov. Partea americană a încercat să prezinte această rundă de discuții drept un prim contact, pentru a determina dacă Rusia este serioasă în ceea ce privește încheierea războiului, notează The Guardian. În schimb, Kremlinul sugerează că discuția va acoperi întregul spectru complex al relațiilor ruso-americane.

Marți, mai devreme, un purtător de cuvânt al diplomației chineze a declarat că toate părțile implicate în război trebuie să participe la negocierile de pace.

Din Rusia. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Vladimir Putin ar fi gata să discute direct Volodimir Zelenski, “dacă este necesar”, deși rușii au pus din nou la îndoială legitimitatea liderului de la Kiev. A mai afirmat că o rezoluție de pace, pe termen lung, este imposibilă fără o examinare cuprinzătoare a problemelor de securitate de pe continent. 

Peskov a completat că problema aderării Ucrainei la Uniunea Europeană este un drept suveran al țării și că Rusia nu intenționează să dicteze Ucrainei cum ar trebui să abordeze această problemă, însă va trage linie când vine vorba de alianțele militare, cu referire la dorința Ucrainei de a deveni membră NATO: “Vorbind despre procese de integrare și, mai cu seamă, integrare economică, desigur, nimeni nu poate dicta nimic niciunei țări. Iar noi nu vom face acest lucru. În privința problemelor de securitate legate de apărare sau de alianțele militare, bineînțeles, există o poziție complet diferită”.

Ucraina și principalele state europene sau liderii UE nu au fost invitați la întrunirea din Riad. Luni, la Paris, șefii de guvern din marile țări europene s-au reunit pentru a discuta teme de securitate, iar consensul a fost că UE trebuie să relaxeze regulamentele bugetare, pentru ca statele să-și crească cheltuielile pentru apărare.

Încă din perioada campaniei pentru alegerile prezidențiale, Donald Trump a susținut că va pune capăt războiului din Ucraina “în trei zile”, iar după ce a devenit președinte a transmis că nu este atât de simplu. Săptămâna trecută a avut o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, fără însă să se consulte cu aliații europeni. Această situație a creat tensiuni în Europa, care au fost apoi amplificate de anunțul negocierilor de la Riad. Liderii europeni au cerut să fie, de asemenea, invitați la aceste discuții, însă reprezentanții Administrației Trump au ignorat solicitarea.

De altfel, pe agenda discuțiilor din Riad se află situația din Gaza, toate acestea în condițiile în care Arabia Saudită și alte națiuni arabe au respins orice plan propus de Trump care implică relocarea palestinienilor.

Surse: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday