UPDATE, ora 22. Volodimir Zelenski a scris, pe rețeaua X, că a vorbit la telefon cu Donald Trump despre oportunitățile de a ajunge la un acord de pace, despre “disponibilitatea noastră de a lucra împreună, la nivel de echipă, și despre capacitățile tehnologice ale Ucrainei – inclusiv drone și alte industrii avansate. Îi sunt recunoscător președintelui Trump pentru interesul său legat de ceea ce putem realiza împreună. Nimeni nu dorește pacea mai mult decât Ucraina. Împreună cu SUA, trasăm următorii pași pentru a opri agresiunea rusă și pentru a asigura o pace durabilă și fiabilă. Așa cum a spus președintele Trump, haideți să o facem. Am convenit să ținem legătura și să planificăm întâlniri viitoare”.
I had a meaningful conversation with @POTUS. We long talked about opportunities to achieve peace, discussed our readiness to work together at the team level, and Ukraine’s technological capabilities—including drones and other advanced industries. I am grateful to President Trump… pic.twitter.com/2SIOTX3jEp
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 12, 2025
Președintele ucrainean mai precizează că a purtat discuții și cu secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, despre pregătirea unui document privind securitatea, cooperarea economică și parteneriatul privind resursele. Potrivit Președinției Ucrainene, convorbirea lui Zelenski cu Trump a durat circa o oră.
Conform lui Trump, care a postat un mesaj pe rețeaua Truth Social, conversația sa cu omologul ucrainean a decurs foarte bine: “Ca și președintele Putin, el dorește să facă pace. Am vorbit despre o varietate de subiecte care au legătură cu războiul, dar mai ales, despre întâlnirea care va fi organizată vineri la Munchen, unde vicepreședintele JD Vance și secretarul Marco Rubio vor conduce delegația. Sper că rezultatele acelei întâlniri vor fi pozitive. Este timpul să oprim acest război ridicol, din cauza căruia s-au înregistrat morți și distrugeri masive și total inutile. Dumnezeu să binecuvânteze popoarele Rusiei și Ucrainei”.
În paralel, miniștrii de Externe din Germania și Letonia au declarat pentru Politico faptul că negocierile pentru pace nu trebuie să excludă Ucraina. Șefa diplomației germane a afirmat că pacea poate fi obținută împreună, iar acest lucru înseamnă cu Ucraina și cu europenii.
Știrea în formă inițială. Președintele american Donald Trump a dezvăluit că a purtat, miercuri, o convorbire telefonică “lungă și extrem de productivă”, de aproximativ 90 de minute, cu președintele rus Vladimir Putin. Cei doi lideri au convenit să înceapă imediat negocieri pentru încheierea războiului din Ucraina și să realizeze vizite reciproce în SUA și Rusia.
“Am convenit să lucrăm foarte strâns, împreună, inclusiv prin vizitarea reciprocă a țărilor noastre […] Am vorbit despre punctele forte ale națiunilor noastre și despre marele beneficiu pe care îl vom avea, într-o zi, din colaborarea noastră […] Am căzut de acord ca echipele noastre să înceapă imediat negocierile și vom începe prin a-l suna pe președintele Zelenski pentru a-l informa despre această conversație”, se arată în postarea lui Trump de pe Truth Social, platforma de socializare a acestuia.
Cu doar două ore înainte, secretarul american al Apărării a declarat că SUA nu văd ca “realizabilă” nici aderarea Ucrainei la NATO, nici reîntregirea acesteia în granițele de dinainte de 2014, când controla în integralitate regiunile Herson, Zaporijie, Donețk și Luhansk, dar și peninsula Crimeea, avertizând totodată că SUA nu mai pot prioritiza securitatea Europei.
Trump a mai declarat că în temele de discuție, pe lângă războiul din Ucraina, s-au numărat și situația din Orientul Mijlociu, energia, inteligența artificială, puterea dolarului și “multe alte subiecte”.
Echipa de negocieri a președintelui american, pe tema păcii în Ucraina, va fi condusă de secretarul de stat Marco Rubio, directorul CIA John Ratcliffe, consilierul pentru securitate națională Michael Waltz și ambasadorul Steve Witkoff.
Fostul președinte Joe Biden nu a mai vorbit cu omologul său rus de aproape trei ani. De asemenea, dacă într-adevăr Trump va vizita Rusia, va fi prima călătorie a unui președinte american acolo din ultimii 12 ani – ultima dată, Barack Obama a fost în Moscova în 2013. Putin nu a mai călătorit în SUA din 2015, când a participat la o Adunare Generală a ONU.
Surse alternative: The Guardian, Sky News, CNN
Foto: X/@ZelenskyyUa
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.