În Ucraina, mai multe grupuri de voluntari se reunesc la câteva zile pentru a trage cu arma în roiurile de “drone momeală“. Unul dintre ei, care este judecător la Curtea Supremă, a explicat pentru CNN că aceasta este “soluția cea mai ieftină”, pentru că armata este reticentă în a aloca rachete furnizate de țările occidentale pentru a doborî aceste tipuri de drone. Grupul le-a spus jurnaliștilor că misiunea lor a devenit mult mai dificilă și mai periculoasă în ultima perioadă, pe măsură ce Armata Rusă și-a intensificat atacurile de acest fel. Potrivit datelor compilate de Armata Ucraineană, dacă în luna mai au fost 400 de atacuri cu drone, în noiembrie numărul lor a crescut la 2.400, iar în cele aproape patru săptămâni de decembrie, deja s-au înregistrat 1.700.
CNN a documentat extinderea activității la fabrica din zona economică specială Alabuga din regiunea Tatarstan, despre care și Financial Times a realizat o investigație, anul trecut. Această unitate și-a majorat semnificativ producția de drone de atac și de supraveghere, de concepție iraniană. Activitatea este susținută cu componente chinezești și cu o forță de muncă foarte tânără, fără calificare, formată din adolescenți și femei din țările africane.
Alabuga este o zonă economică specială, înființată în anul 2006, pentru a atrage companii, prin scutiri fiscale generoase, însă o parte din companiile care activau aici s-au retras după ce Rusia a invadat Ucraina. Imaginile din satelit arată că pe terenul fabricii de drone au mai fost ridicate două construcții și că măsurile de securitate au fost sporite. CNN a analizat imagini din satelit din martie și din septembrie și a constatat că amprenta la sol a ansamblului de clădiri a crescut cu 55%.
Jurnaliștii americani prezintă că Moscova și Teheranul au încheiat, la început de 2023, un acord de 1,7 miliarde de dolari, pentru ca rușii să producă pe plan intern drone de atac iraniene. Documentul a fost obținut de la grupul ucrainean de informații InformNapalm și arată că Rusia are un obiectiv de producție de 6.000 de unități până în septembrie 2025. Numai că, la Alabuga, acest obiectiv pare îndeplinit, pentru că în 2023 au fost realizate 2.700 de unități, iar în primele nouă luni din acest an alte 5.700, conform datelor obținute de serviciile ucrainene de informații. O evaluare similară a fost făcută și de Institutul pentru Știință și Securitate Internațională, cu sediul la Washington.
În plus, în Alabuga au început să fie produse drone momeală Gerbera, încă din vară. Acestea sunt mai simple și mai ieftin de realizat, dar forma lor, din spumă și placaj, o imită destul de bine pe cea a dronelor de atac Shahed, explică CNN. Rolul lor este de a copleși sistemele de apărare antiaeriană, înainte de atacul dronelor Shahed. Potrivit serviciilor ucrainene, rușii și-au propus să producă circa zece mii de unități în acest an, la un cost de zece ori mai mic decât al celor Shahed. Revenind la voluntarul care este judecător la Curtea Supremă, el a explicat că, pe radar, este imposibil să se facă diferența între o dronă de atac și una momeală.
Totuși, Rusia rămâne dependentă de ajutorul extern, cum ar fi cel din partea Chinei. Între septembrie 2023 și iunie 2024, Alabuga a încheiat acorduri de cooperare cu 34 de companii chineze, în valoare de 96 de milioane de dolari. Serviciile ucrainene de informații au transmis CNN că au fost furnizate piese, materiale, echipamente de producție și echipamente de bruiaj.
Într-o poziție oficială, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a precizat că statul menține o poziție obiectivă și imparțială față de războiul din Ucraina și că controlează strict exportul de bunuri cu dublă întrebuințare. În schimb, purtătorul de cuvânt al Consiliului american de Securitate a atenționat că implicarea Chinei în producția din Alabuga este un motiv de mare îngrijorare: “Le-am clarificat chinezilor că, deși nu oferă ajutor letal, vând componente, inclusiv pentru drone”.
CNN a adunat dovezi că, în ultima perioadă, Armata Rusă a început să testeze și focoase termobarice pe dronele de atac, pentru a crește intensitatea și raza de explozie. La sfârșit de octombrie, Institutul de Cercetare Științifică pentru Expertize Criminalistică a transmis că a identificat urme ale munițiilor termobarice, pe fragmente de Shahed. Directorul institutului a arătată că, dacă acest tip de muniție este folosit într-un spațiu închis, are o forță distructivă superioară munițiilor cu fragmentație.
Foto: Maxar
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.