Financial Times scrie că un parteneriat secret al Rusiei cu Iranul în ceea ce privește dezvoltarea de drone include o strânsă cooperare pentru construirea unui fabrici în provincia rusă Tatarstan. O companie care producea drone folosite în agricultură a fost adaptată pentru drone de recunoaștere.

Albatross, o companie rusească care anterior s-a specializat în tehnologie agricolă, și-a construit noua fabrică în interiorul zonei economice speciale Alabuga din Tatarstan – un loc despre care SUA au afirmat că reprezintă nucleul efortului Iranului de a ajuta Rusia cu producția de drone. Compania a livrat 50 de drone “Albatross” Ministerului rus al Apărării, iar acum sunt folosite de militarii ruși prezenți în estul Ucrainei.

Fabrica se află în centrul parteneriatului tehnologic în continuă dezvoltare cu Teheranul. Pe expertiza Iranului s-a bazat Kremlinul pentru a dezvolta o fabrică de drone militare în Rusia, care să sprijine militarii ruși din Ucraina și să ocolească sancțiunile occidentale, mai scrie Financial Times.

Ziarul britanic mai scrie că Albatross a lansat o campanie de recrutare de ingineri și vorbitori de “farsi” (sau persană, limbă vorbită în sudul și centrul Asiei) pentru a traduce “documente tehnice”. Într-un videoclip postat luna trecută de Ministerul rus al Apărării, soldații ruși din Ucraina par să lanseze astfel de drone “Albatross”.

Luna trecută, Casa Albă a publicat mai multe imagini din satelit cu două clădiri din zona Alabuga, pe care le identifica ca parte a fabricii de drone. “Suntem îngrijorați de faptul că Rusia colaborează cu Iranul pentru a produce drone iraniene în interiorul Rusiei”, a declarat atunci John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Financial Times a identificat Albatross ca fiind compania care construiește drone în una dintre cele două clădiri. 

Dacă Rusia vrea să facă ascundă o operațiune în colaborare cu Iranul, aceasta este o locație avantajoasă. Este pe râul care se varsă în Volga, așa că poate aduce echipamente cu vaporul din Iran, fără ca navele să fie detectate. Este foarte aproape de Kazan, unul dintre centrele de producție de înaltă tehnologie ale Rusiei”, a explicat Samuel Bendett, expert în armament autonom în cadrul unui ONG specializat în cercetare și analiză, finanțat de guvernul american.

Ilya Voronkov, co-fondatorul Albatross, a precizat că 70% din componentele folosite pentru fabricarea dronelor sunt produse în Rusia, iar restul, precum motorul, sunt importate din China. Pe site-ul companiei se precizează însă că unele echipamente electronice, precum camerele dronelor, provin de la companii europene, americane și asiatice. 

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday