NASA și Boeing au anunțat că Starliner, capsula cu echipaj uman, va reveni de pe Stația Spațială Internațională (ISS) “nu mai devreme de 26 iunie”. Întoarcerea pe Terra va dura aproximativ șase ore și ar trebui să aibă loc în jurul orei 11:50, ora României. Aterizarea va avea loc în sud-vestul SUA, în diferite locații de rezervă, în funcție de condițiile meteo.

Deși la început misiunea trebuia să dureze doar opt zile de la andocarea pe ISS, termenul a fost prelungit din cauza defecțiunilor la propulsoare și a scurgerilor de heliu, care au fost observate de când capsula fusese lansată în spațiu. Misiunea Starliner a înregistrat scurgeri o pierdere temporară a cinci dintre cele 28 de propulsoare, patru fiind ulterior repornite după mai multe teste. “Vrem să oferim echipelor noastre ceva mai mult timp pentru a examina datele, a face analize și a ne asigura că suntem cu adevărat pregătiți să ne întoarcem acasă”, a declarat managerul programului Commercial Crew Program al NASA.

Nava a decolat de la stația Cape Canaveral din Florida, către ISS, pe 5 iunie, cu o rachetă Altas V dezvoltată de Boeing și Lockheed Martin, la bordul ei aflându-se doi astronauți, Butch Wilmore și Suni Williams. Aceștia au ajuns la Stația Spațială după un zbor de 24 de ore.

Este primul zbor cu echipaj uman al Boeing, după ani de întârzieri și probleme de siguranță, precum și după două încercări de lansare eșuate, care au avut loc în timp ce astronauții erau la bord, gata de plecare.

Starliner este al șaselea tip de navă spațială construită de SUA care a transportat astronauți ai NASA, după programele Mercury, Gemini și Apollo din anii 1960 și 1970, Space Shuttle din 1981 până în 2011 și Crew Dragon al SpaceX din 2020. Boeing și NASA speră să certifice Starliner pentru curse regulate către ISS – un rol pe care SpaceX îl îndeplinește deja de patru ani.

Surse alternative: France24, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday