UPDATE 2: Presiunea între Starliner și stația spațială a fost reglată, iar trapa s-a deschis  la 22:46, cei doi astronauți ieșind din capsulă. Wilmore și Williams au fost întâmpinați de cei șapte astronauți și cosmonauți care se aflau deja la bord. Acum, în total, nouă persoane se află pe ISS. Cei doi astronauți își vor petrece următoarele opt zile în laboratorul orbital.

UPDATE 1. Capsula a andocat la ISS în jurul orei 20:34 (ora României), mai târziu decât era programat, iar procedura a durat circa 20 de minute. Deschiderea trapei, pentru ca cei doi astronauți să pătrundă în Stația Spațială, ar trebui să aibă loc la ora 22:20 (ora României).

Cei doi vor petrece opt zile în stația de cercetare, pe care se mai află șapte astronauți și cosmonauți. Misiunea Starliner a înregistrat scurgeri de heliu și o pierdere temporară a cinci din cele 28 de propulsoare, din care patru au fost repornite după teste de ardere la cald.

CNN explică faptul că propulsoarele mici sunt folosite pe măsură ce nava spațială se apropie de ISS, pentru a putea face modificări de traiectorie de mai mare precizie. Pe durata ultimei ore, înainte de andocare, echipajul a pilotat manual capsula, pentru a testa capacitatea de control.

În total, au fost observate trei scurgeri de heliu, una dintre ele înainte de lansare și considerată a fi “acceptabilă” pentru a continua misiunea. Boeing a explicat că heliul este folosit pentru a porni propulsoarele, dar nu este combustibil și nici nu este toxic.

Știrea în formă inițială. Nava spațială Starliner a Boeing a decolat la ora 10:52 (17:52 ora României) de la stația Cape Canaveral din Florida. La bordul Capsulei CST-100 Starliner se află doi astronauți, care vor fi transportați către Stația Spațială Internațională (ISS), în cadrul primului zbor cu echipaj uman. Aceștia vor petrece aproximativ o săptămână în spațiu, iar apoi vor reveni pe Pământ.

Capsula a fost lansată cu ajutorul unei rachete Atlas V, dezvoltate de Boeing în colaborare cu Lockheed Martin. Aceasta era programată să decoleze luna trecută, însă din cauza unei scurgeri de heliu la nivelul unui propulsor, zborul a fost anulat. Boeing s-a confruntat și cu alte probleme tehnice, motiv pentru care a anulat mai multe zboruri ale Starliner. 

Acest zbor reprezintă o etapă importantă pentru Boeing, care încearcă să concureze cu Capsula Crew Dragon a SpaceX (deținută de Elon Musk), care în 2020 a transportat pe orbită membri ai echipajului ISS.

În urmă cu doi ani, Boeing a lansat capsula Starliner în spațiu, dar într-un zbor de test fără echipaj. Misiunea de astăzi este ultimul test al Boeing, înainte ca NASA să acorde permisiunea Starliner să efectueze zboruri de rutină cu astronauți. Boeing va deveni astfel cea de-a doua companie spațială care face astfel de zboruri, după SpaceX.

Surse alternative: Reuters, CNN

Sursa foto: @TLPN_Official | Twitter

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday