Kremlinul a confirmat că Vladimir Putin călătorește spre Coreea de Nord pentru o vizită de două zile care va începe marți. Conform unor fotografii publicate de administrația rusă la ora 14, Putin s-a aflat mai devreme în orașul rus Yakutsk, din Orientul Îndepărtat Rus.

Cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată în septembrie, la Vladivostok, dar aceasta este prima vizită a lui Putin la Phenian după mai bine de două decenii, fiind considerată totodată și cel mai recent semn al unei cooperări tot mai profunde între Moscova și Coreea de Nord, stârnind îngrijorare pentru Occident și numeroase state din Asia. Este o călătorie rară în străinătate pentru Putin, care și-a limitat călătoriile internaționale la țările considerate “prietene”, de când a declanșat invadarea Ucrainei. 

De altfel, într-un articol scris marți pentru presa de stat nord-coreeană, Putin a lăudat Coreea de Nord pentru că a “sprijinit ferm” Rusia împotriva Ucrainei, scriind că intenționează să ducă relațiile cu Phenian “la un nivel mai înalt”. De asemenea, Putin s-a mai declarat “pregătit să înfrunte cu Coreea de Nord ambiția Occidentului”, susținând că cele două țări “vor dezvolta mecanisme alternative de comerț și de soluționare reciprocă care nu sunt controlate de Occident, se vor opune împreună restricțiilor unilaterale nelegitime și vor modela arhitectura securității egale și indivizibile în Eurasia”.

“Programul este foarte încărcat. O cantitate considerabilă de timp va fi dedicată contactelor informale dintre lideri, deoarece aceste negocieri vor conține cele mai importante și mai sensibile întrebări”, a transmis Kremlinul.

Reamintim, într-un interviu acordat recent pentru Bloomberg, ministerul sud-coreean al Apărării a declarat că a identificat cel puțin cinci milioane de obuze cu artilerie trimise Rusiei de către Coreea de Nord, pentru a ataca Ucraina. Coreea de Nord a furnizat, de asemenea, Rusiei rachete balistice și echipamente electronice folosite în efortul de război. În schimb, există informații că Rusia a oferit ajutor pentru programul de sateliți al Coreei de Nord, precum și alte arme, ajutor economic și sprijin diplomatic.

“Nu suntem îngrijorați de această călătorie. Ceea ce ne îngrijorează este aprofundarea relației dintre aceste două țări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, precizând că îngrijorarea nu se referă doar la faptul că “rachetele balistice nord-coreene sunt în continuare folosite pentru a lovi ținte ucrainene, ci pentru că ar putea exista o reciprocitate care ar putea afecta securitatea în peninsula coreeană”.

Surse: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday