Banca Centrală a SUA a menținut dobânda de referință la 5,25%-5,5% pentru a șaptea ședință consecutivă, la cel mai ridicat nivel al ultimilor 23 de ani. Acest lucru înseamnă că costurile de împrumut, de la credite auto la credite ipotecare, vor rămâne ridicate, explică CNN. 

Pentru finalul lui 2025, instituția anticipează o dobândă de 4,1%, ceea ce implică patru reduceri de câte 25 de puncte procentuale. În raportul din martie, decidenții Fed anticipau cel puțin trei reduceri de 25 de puncte atât în 2024, cât și în 2025, după cum semnala președintele instituției încă din februarie. Rapoartele legate de inflație, din ultimele luni, au făcut ca Fed să recalibreze calendarul, arată și Reuters.

Pe fondul unei economii reziliente, FED așteaptă mai multe dovezi că inflația se îndreaptă către ținta de 2%. Tăierile ar putea avea loc în condițiile unei scăderi semnificative a inflației sau a deteriorării pieței forței de muncă peste așteptări.

Conform celor mai recente date ale guvernului american, prețurile de consum au fost cu 3,3% mai mari în luna mai, față de mai 2023, dar în aprilie, diferența era de 3,4%, astfel că inflația a scăzut de la o lună la alta. Rezerva Federală estimează, în raportul de acum, o inflație de 2.6% în al patrulea trimestru al acestui an.

Surse alternative: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday