Jerome Powell, președintele Rezervei Federale, a declarat că “aproape toți membrii” Comitetului Federal pentru Piață Deschisă sunt de părere că instituția va reduce dobânda de referință de la nivelul actual (5,25% – 5,5%) – cel mai ridicat din ultimii 23 de ani, pe parcursul anului 2024.

În mod normal, previziunile pentru anul în curs se fac pe 20 martie, însă șeful Rezervei Federale spune că nu au fost înregistrate schimbări care să îi facă pe experți că își schimbe dramatic opinia: “Dacă economia ar slăbi, atunci am putea reduce dobânzile mai devreme și poate mai repede. Dacă inflația s-ar dovedi mai persistentă, acest lucru ne-ar putea face să reducem dobânzile mai târziu și poate mai lent”, a adăugat Powell.

Piețele internaționale mizau pe șase runde de reducere, începând cu luna martie, dar Powell a insistat, săptămâna trecută, că o astfel de mișcare timpurie este puțin probabilă. În sprijinul evaluării oficialului a venit și statistica în privința locurilor de muncă nou-create în ianuarie, semn că economia rezistă. Mai concret, au fost înființate 353 de mii de noi joburi, de aproape două ori mai multe decât se așteptau economiștii.

În acest context, alți oficiali ai Fed și-au exprimat îngrijorarea că rezistența pieței forței de muncă ar putea duce la o creștere mai mare a salariilor și la prețuri mai mari pentru servicii, complicând sarcina băncii centrale de a reduce inflația la obiectivul său de 2%. Powell a declarat, însă că “scenariul de bază” este că inflația va continua să scadă în primele șase luni ale acestui an. Situația, în ansamblu, este că economia este puternică, piața forței de muncă este puternică, iar inflația scade. Colegii mei și cu mine încercăm să alegem momentul potrivit în care să începem să reducem dobânda de referință. Acel moment se apropie”.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday