“Există suspiciunea că atacul a fost organizat și finanțat probabil din Rusia. Face parte din războiul hibrid purtat împotriva noastră de această țară, un război de care trebuie să ne apărăm și pe care trebuie să-l oprim. Rusia încearcă în mod repetat să semene teamă și să submineze încrederea cetățenilor în statul nostru”, a declarat prim-ministrul Petr Fiala într-o conferință de presă.

Sâmbătă, poliția a anunțat că a dejucat un posibil atentat terorist, la unul dintre depourile autobuzelor din Praga. A fost arestat un bărbat dintr-o țară sud-americană, care intrase cu cinci zile mai devreme în Cehia.

Ambasada Rusiei la Praga nu a dorit să comenteze acuzațiile.

În urmă cu două luni, ministrul ceh al Transporturilor a declarat că “Rusia a încercat de mii de ori“, în ultimii doi ani, să saboteze rețeaua feroviară națională, în special prin atacarea sistemelor de semnalizare. În 2021, Cehia a expulzat zeci de diplomați ruși pentru implicare într-o explozie petrecută în 2014 la un depozit de muniții.

Polonia, țară membră NATO, la fel ca Cehia, a acuzat anterior Rusia că a încercat să destabilizeze țara, inclusiv prin sabotaje și incendieri.
Luna trecută, serviciul polonez de informații a arestat un polonez și doi bieloruși suspectați că ar fi incendiat instalații din diferite părți ale țării.

Sursa: Reuters

Foto: Btwcapture | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday