Martin Kupka, ministrul ceh al Transporturilor, a declarat pentru Financial Times (FT) că Rusia este suspectată că a făcut “mii de încercări de a ne slăbi sistemele” de la debutul războiului din Ucraina, în februarie 2022. 

Potrivit ministrului, Moscova a derulat o campanie de hacking prin care a încercat să saboteze sistemele de semnalizare de pe rețeaua ferată națională și alte sisteme informatice folosite de compania națională, cum ar fi de vânzare online a biletelor, care a fost, pentru câtva timp, scos din funcțiune. Kupka a spus că este foarte mulțumit pentru că țara este “capabilă să apere toate sistemele, înaintea unui atac cu succes”

FT scrie că încercările Rusiei de a destabiliza sistemul energetic european au fost amplu prezentate și analizate, însă acest lucru nu este valabil și pentru operațiunile de sabotare a rețelelor naționale de transport. 

Agenția UE pentru securitate cibernetică a publicat primul său raport privind amenințările la adresa transporturilor în luna martie a anului trecut. Documentul a arătat că “rata atacurilor cibernetice efectuate împotriva companiilor feroviare a crescut, în principal din cauza invaziei Rusiei în Ucraina”. Agenția a remarcat atacuri cibernetice majore din partea unor “grupuri de hackeri pro-Rusia”, efectuate asupra companiilor feroviare din România, Letonia, Lituania și Estonia.

Cehia a adoptat o lege, în 2022, care permite guvernului să ia măsuri împotriva entităților străine bănuite că încalcă drepturile omului sau comit infracțiuni cibernetice. Săptămâna trecută, guvernul a sancționat un oligarh ucrainean și publicația Voice of Europe, pe motiv că desfășurau o campanie de influențare în favoarea Rusiei.  

Declarațiile ministrului ceh al Transporturilor au fost făcute în timpul vizitei sale la Bruxelles, unde s-a dus pentru a promova un proiect major de infrastructură de transport, o linie feroviară de mare viteză care să lege Berlinul de Praga și Viena.

Sursă: Financial Times

Foto: Pop Nukoonrat | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday