Pe 25 mai 2022, Salvador Ramos, un elev de liceu care abia împlinise 18 ani, a pătruns înainte de prânz în școala elementară din Uvalde, o localitate rurală aflată la 100 Km vest de San Antonio, înarmat cu o pușcă automată și purtând o vestă antiglonț. L-a împușcat pe paznic, iar apoi a deschis focul la întâmplare asupra copiilor. A împușcat mortal 19 elevi de clasa a doua, a treia și a patra și un profesor. Alte zeci de copii au fost răniți. Polițiștii au așteptat o oră în fața școlii înainte de a interveni.

Familiile unora dintre victimele atacului au anunțat, la doi ani de la tragedie, că dau în judecată cele trei companii despre care spun că l-au ajutat efectiv pe Ramos să se “antreneze” pentru a comite atacul. Astfel, compania-mamă a Facebook și Instagram, Meta Platforms, producătoarea seriei de jocuri video Call Of Duty, Activision, și compania care a produs arma folosită în atac, Daniel Defense, sunt acuzate că au promovat și au creat conținut care glorifică lupta, violența și crima.

Josh Koskoff, un avocat al familiilor, a numit companiile un “monstru cu trei capete” care “l-a expus cu bună știință [pe atacator] la violență, l-a condiționat să vadă arma ca pe un instrument pentru a-și rezolva problemele și l-a antrenat să o folosească“.

Ramos jucase versiuni ale Call Of Duty încă de la vârsta de 15 ani, inclusiv una care i-a permis să exerseze eficient cu versiunea puștii pe care a folosit-o în școală. Avocatul susține că Activision a creat un joc hiperrealist în care “deși crima este virtuală, armele sunt autentice și concepute pentru a le imita perfect pe cele din viața reală, în aspect, senzație, recul și precizie“. Despre Meta a spus nu face nimic pentru a aplica regulile care interzic comercializarea armelor de foc și a conținutului dăunător asupra copiilor, iar Daniel Defense folosește platforma de socializare pentru a ajuta la “glorificarea utilizării ilegale și criminale a armelor sale“.

Activision a transmis că “milioane de oameni din întreaga lume se bucură de jocurile video fără să se îndrepte către acte oribile“, numind tragedia din Texas “îngrozitoare și sfâșietoare”. Meta și Daniel Defense nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii.

Unele dintre aceleași familii au intentat, de asemenea, un proces împotriva forțelor de ordine din Texas care au răspuns la atac, dar au așteptat mai mult de o oră pentru a interveni, solicitând daune de 500 de milioane de dolari,

Sursă. Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday