Atacul s-a produs marți, chiar înainte de prânz, la școala elementară din Uvalde, o localitate rurală aflată la 100 Km vest de San Antonio, iar victimele sunt elevi de clasa a doua, a treia și a patra, care intraseră în ultima săptămână de școală, înainte de vacanța mare.

Atacatorul se numește Salvador Ramos și era elev la un liceu aflat la trei Km de școala primară pe care a atacat-o. El primise mai multe arme cadou de ziua sa și și-a împușcat bunica, înainte de a desfășura atacul asupra școlii primare.

Ulterior el a pătruns în școală purtând o vestă antiglonț, o pușcă automată și, după unele relatări, și un pistol. L-a împușcat pe paznic, iar apoi a deschis focul la întâmplare asupra unor copii cu vârste între opt și 10 ani. Un profesor a fost împușcat mortal și alte zeci de copii sunt răniți.

Fiind vorba de o localitate aflată în apropiere de granița cu Mexicul, la incident au răspuns, pe lângă polițiștii locali și cei de frontieră, unii dintre ei venind direct de acasă. Polițiștii au încercat să se pună între atacator și copii și, după un schimb de focuri au reușit să îl împuște pe acesta.

America este în șoc după acest nou atac, cel mai sângeros de la cel din 2012 din Newtown. CNN arată că de la începutul anului 2022 au existat 212 atacuri în masă (mass shooting) pe teritoriul SUA, mai mult de unul pe zi. În timp ce politicienii conservatori spun că situația ar fi fost diferită dacă profesorii ar fi fost înarmați (soluția lui Donald Trump pentru a evita controlul vânzărilor de arme automate) președintele Biden și politicienii de stânga au atacat imediat lobbyul industriei de armament. Aflat într-un turneu în Asia, Biden s-a adresat americanilor: “De ce suntem dispuși să trăim cu acest carnagiu? De ce continuăm să lăsăm acest lucru să se repete? Unde, Dumnezeu, este coloana noastră vertebrală pentru a avea curajul să ne ocupăm și să înfruntăm lobbyiștii [industriei de armament -nr]. Este timpul să transformăm această durere în acțiune, pentru părinții și cetățenii SUA. Fiecare parlamentar din această țară trebuie să înțeleagă că este timpul să acționeze”, a mai spus Biden, cu referire la faptul că doar Congress-ul SUA poate introduce restricții dreptului de a purta arme de foc, care în SUA este un drept constituțional.

Surse alternative: The NY Times, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday