Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, se confruntă cu o situație dificilă la nivelul cabinetului său, după propunerea de revizuire a sistemului de acordare a vizelor pentru absolvenții străini ai universităților britanice. 

The Guardian scrie că, pentru a demonstra că Partidul Conservator este mai dur în materie de imigrație decât cel Laburist, Rishi Sunak ia în considerare revizuirea sau chiar anularea completă a sistemului de vize. Cei care susțin măsura argumentează că vizele sunt folosite mai des ca o metodă de a pătrunde în UK decât pentru a atrage valori.  

Cifrele privind imigrația în Marea Britanie vor fi publicate săptămâna viitoare. Aceasta este o problemă importantă la nivelul statului, iar decizia conservatorilor legată de sistemul de vize vine în contextul alegerilor generale care vor avea loc în perioada următoare.

Totuși, rectorii universităților avertizează că o astfel de măsură ar putea amenința viitorul instituțiilor și ar putea afecta negativ economia locală. De asemenea, companiile își exprimă îngrijorările cu privire la impactul asupra capacității de a atrage profesioniști veniți din străinătate. În acest context, The Guardian, care citează surse guvernamentale scrie că mai mulți miniștri se opun măsurii. Printre aceștia se numără ministrul Educației, Gillian Keegan, ministrul Finanțelor, Jeremy Hunt, și ministrul de Externe, David Cameron. 

Conform The Guardian, ministrul Educației, Gillian Keegan, nu va susține nicio măsură care ar putea dăuna sectorului învățământului superior. Ministrul de Finanțe, Jeremy Hunt, a precizat că se opune ”oricărei decizii care poate fi dăunătoare pentru economie”, inclusiv interzicerea vizelor studențești. De asemenea, ministrul de Externe, David Cameron, a subliniat că nu va susține nicio măsură care să limiteze numărul de studenți internaționali și să afecteze și mai mult relația universităților britanice cu cele europene. The Guardian amintește că ieșirea Marii Britanii din UE a presupus și retragerea din programul Erasmus.

De partea cealaltă, sunt membri ai guvernului care susțin modificarea programului de vize, în special cei care sunt potențiali candidați la conducerea Partidului Conservator, subliniază The Guardian. Între aceștia se numără ministrul de Interne care a declarat că studenții internaționali ar putea “submina integritatea și calitatea sistemului universitar britanic”, în sensul că se folosesc de cursuri ca “modalitate ieftină” de a obține vize de muncă.

Premierul este astfel pus în fața unei decizii care împarte partidului în fruntea căruia se află în două. La începutul acestui an,  guvernul a introdus reguli mai stricte, pentru studenții internaționali care nu mai pot aduce membri ai familiei în Marea Britanie decât dacă aceștia urmează cursuri de cercetare postuniversitară sau cursuri cu burse finanțate de guvern. Măsura a dus deja la o scădere a numărului de studenți internaționali.

Michael Spence, rectorul al University College London, a declarat că modificarea vizelor pentru studenți este un “un act extraordinar de autodistrugere națională”. ”O singură promoție de studenți internaționali aduce beneficii economice în valoare de aproape 43 de miliarde de euro în Marea Britanie, iar acest lucru este direct resimțit de întreprinderile și comunitățile locale din orașele din toate zonele țării”, a adăugat Spence.  

De altfel, măsura nu se bucură de susținere nici în rândul britanicilor. Un studiu realizat de Survation, care analizează opinia publică legată de modificarea vizelor, arată că mulți părinți cred că această schimbare va duce la creșterea taxelor pentru studenții britanici. Când li s-a cerut să se gândească la impactul limitării numărului de studenți, 50% dintre aceștia au declarat că acest lucru va duce la o creșter a taxelor. De asemenea, 50% au spus că ar exista mai puțină diversitate, 47% au menționat că economia va avea de suferit, iar 40% au precizat că s-ar reduce numărul cursurilor oferite. 

Sursă: The Guardian 

Foto: Wirestock | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday