UPDATE. Ministerul rus al Apărării a anunțat, duminică, faptul că militarii săi controlează alte patru localități din Harkov: Gatishche, Krasnoye, Morokhovets și Oleinikovo. Sâmbătă, Kremlinul a susținut că a ocupat cinci sate, informație infirmată de partea ucraineană.

De această dată, Kievul nu a emis un punct de vedere, iar informația nu poate fi verificată din surse independente, dar Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al Armatei Ucrainene, a admis că “situația este dificilă”, scrie Reuters.

Un purtător de cuvânt al armatei a declarat că rușii se concentrează asupra orașelor Volceansk și Liptsi, ultimul situat la 20 de kilometri nord de orașul Harkov, al doilea cel mai mare al țării  În urmă cu două săptămâni, Sîrski a anunțat că militarii ucraineni sunt nevoiți să se retragă pe un nou aliniament în Donețk, tot din cauza unui atac al rușilor.

Știrea în formă inițială. Analiză ISW. Ucraina este obligată să pregătească o contraofensivă cât mai repede, pe toate fronturile, deoarece riscă să nu-și mai poată recupera teritoriile dacă sprijinul occidental va scădea. Rușii mizează pe acest lucru și vor căuta victoria în timp, prin “măcinarea” apărării ucrainene, cum fac acum inclusiv în Harkov.

În analiza sa zilnică, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) de la Washington explică faptul că Armata Rusă va intensifica operațiunile ofensive din Harkov în zilele următoare, deși nu dispune de efectivele necesare pentru a încerca o operațiune ofensivă pe scară largă pentru a încercui sau cuceri orașul Harkov.

ISW își menține punctul de vedere că operațiunile rusești din nordul regiunii Harkov au ca scop să atragă forțele ucrainene de pe alte fronturi, permițând în același timp forțelor rusești să avanseze astfel încât să ajungă cu raza de acțiune a artileriei asupra orașului Harkov. În paralel, rușii mențin ritmul operațiunilor de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kremina, în apropiere de Chasiv Yar și la vest de Avdiivka.

“Cucerirea orașului Harkov este cu siguranță un obiectiv operațional dorit de forțele ruse, dar nu unul pe care Armata Rusă pare să-l urmărească pe termen scurt”, arată ISW, care subliniază totodată că rușii ar putea încerca măcar “să simuleze” un avans spre Harkov, în speranța că ar determina civilii să plece în număr uriaș din oraș. Totuși, pe termen lung, analiștii americani atrag atenția că Vladimir Putin și comandamentul rus ar putea miza pe faptul că ajutorul occidental se va opri la un moment dat, moment în care Ucraina nu va mai avea capacitatea de a-și elibera teritoriile pierdute inclusiv în nordul regiunii Harkov.

“Este imperativ ca forțele ucrainene să întrerupă orice astfel de calcule rusești cât mai curând posibil, atât prin operațiuni contraofensive limitate, cât și pe scară largă, care să elibereze teritoriul ocupat de ruși de îndată ce condițiile o permit, pe toate fronturile. (…) Ucrainenii nu vor avea nicio șansă de a-și mai elibera teritoriile dacă rămân în defensivă în viitorul apropiat, iar rămânerea în întregime în defensivă nu va face decât să-l încurajeze pe Putin să continue să macine Ucraina prin operațiuni ofensive pe termen nelimitat, căutând victoria completă în timp”, subliniază ISW. Analiștii mai arată că statele occidentale ar trebui să trimită ucrainenilor în avans armament și alte echipamente militare necesare pentru o posibilă contraofensivă, “pentru ca aceștia să conteste convingerea lui Putin că Ucraina este și va rămâne incapabilă să facă acest lucru”.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday