Anunțul a fost făcut de Casa Albă, după ce președintele Joe Biden a semnat decretul prin care aprobă ca 400 de milioane de dolari în bunuri și servicii pentru apărare ale Departamentului Apărării” să fie direcționate către Ucraina, se arată în comunicat. Faptul că ajutorul va fi luat din stocurile militare americane înseamnă că acesta poate fi livrat imadiat.

SUA nu au oferit detalii despre ce va include în mod exact ajutorul, însă conform Politico, pachetul este format din rachete Patriot, rachete antiaeriene Stinger, vehicule de luptă Bradley, sisteme antimină (MRAP), sisteme antiblindate Javelin și alte muniții. 

Anunțul vine după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat că rușii au declanșat o amplă ofensivă terestră în Harkov, aparent în încercarea de a crea o “zonă tampon” pentru a limita atacurile ucrainenilor asupra regiunii rusești Belgorod.

Luna trecută, Camera Reprezentanților a votat, după luni de amânări, pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, care a deblocat posibilitatea SUA de a susține apărarea Ucrainei împotriva agresiunii ruse. Pachetul votat la acel moment a fost în valoare de 95 de miliarde de dolari, fiind inclus și sprijinul pentru Israel și Taiwan, însă suma acordată Ucrainei s-a ridicat la 61 de miliarde de dolari. 

Surse: PravdaUA, Politico 

Foto: Anthony Baggett | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday