UPDATE ora 17: Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a confirmat că Armata Rusă a lansat un atac terestru de amploare în regiunea Harkov, dar susține că Armata Ucraineană a anticipat această operațiune.

”Rușii au lansat o nouă ofensivă în această zonă. Au fost întâmpinați acolo cu trupele și artileria noastră. (…) Chiar acum, există o luptă intensă pe acest front”, a declarat Zelenski, care a adăugat că Armata Rusă va suplimenta cel mai probabil trupele trimise în zona Harkov, dar soldații și comandamentul nostru și-au pregătit forțele pentru a ataca inamicul”.  

Presa ucraineană scrie că rușii au ocupat patru sate și încearcă acum să avanseze spre Vovceansk, în est, care este puternic bombardat, dar oficialii ucraineni neagă că rușii au ocupat aceste localități. Până acum, la Vovceansk, au fost răniți cinci civili în ultimele ore, potrivit guvernatorului regiunii, care a confirmat și el că “în prezent, la 1-2 km de granița cu Rusia, au loc lupte”, cerând totodată civililor să evacueze zona, din cauza bombardamentelor. 

Bloggerii militari ruși au declarat că asaltul ar putea marca începutul unei încercări de a crea o “zonă tampon” pe care Vladimir Putin a promis că o va crea la începutul acestui an pentru a opri atacurile ucrainene asupra Belgorodului și a altor regiuni de frontieră rusești. Acum trei săptămâni, Kremlinul amenința că va extinde “zona tampon” din interiorul Ucrainei, dacă Armata Ucraineană va primi rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune din partea Statelor Unite, care “să-i permită să lovească ținte din Rusia”. ISW evalua recent că, totuși, Armata Rusă nu are forțele necesare pentru a ocupa orașul Harkov și că acțiunea sa în zonă poate fi mai degrabă o diversiune. 

Pe lângă Zelenski, și alți oficiali ucraineni au declarat anterior că știau că Rusia masează mii de trupe de-a lungul frontierei de nord-est, în apropierea regiunilor Harkov și Sumî.

Știrea inițială: 

Război în Ucraina. Armata Ucraineană trimite întăriri în regiunea Harkov, după ce a respins o încercare a rușilor de a sparge linia de apărare, în această dimineață. Totuși, o sursă militară de rang înalt susține că militarii ruși au înaintat un kilometru.

“Aproximativ la ora 5, a existat o încercare a inamicului de a sparge linia noastră de apărare, sub acoperirea vehiculelor blindate. Pentru moment, aceste atacuri au fost respinse, dar continuă luptele de diferită intensitate”, a transmis Ministerul Ucrainean al Apărării, care a adăugat că au fost trimise întăriri pentru a ajuta la respingerea atacurilor rusești din zona de nord-est a regiunii. 

În schimb, o sursă militară ucraineană de rang înalt a declarat pentru Reuters că Armata Rusă a înaintat cu un kilometru în nord-estul regiunii Harkov, spre Volceansk, și că vizează un avans de până la zece kilometri, pentru crearea unei zone tampon. Primarul din Volceansk a transmis că orașul a fost supus unui bombardament intens, dimineață, și că a început evacuarea civililor.

ISW a evaluat că Armata Rusă pregătește o ofensivă de vară în Ucraina, în săptămânile următoare, și nu a exclus ca operațiunile în direcția Harkovului să fie, de fapt, o diversiune, pentru a dispersa militarii ucraineni pe o linie mai lungă a frontului. Orașul Harkov, din regiunea cu același nume, este al doilea ca mărime al Ucrainei.

Reuters amintește că Armata Ucraineană a eliberat cea mai mare parte a regiunii Harkov în primul an de război. Îngrijorările cu privire la regiune au crescut în martie, când președintele rus Vladimir Putin a cerut crearea unei zone tampon în Ucraina, despre care a spus că este necesară pentru protejarea regiunilor rusești de graniță.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday