Președintele Biden a recunoscut într-un interviu acordat CNN că civili din Gaza au murit din cauza armamentului pe care SUA l-au furnizat Israelului. Ca urmare a acestui fapt, Joe Biden a avertizat Israelul că în cazul în care invadează Rafah nu va mai primi echipamente militare americane.

Biden a asigurat însă că SUA vor continua să furnizeze armament defensiv Israelului, inclusiv pentru sistemul antiaerian Iron Dome, folosit la interceptarea rachetelor. Comentariile președintelui reprezintă însă cea mai puternică poziție publică a sa de până acum, în efortul de a descuraja un atac israelian asupra Rafah. Astfel, scrie Reuters, este subliniată din ce în ce mai mult ruptură dintre SUA și cel mai puternic aliat al său din Orientul Mijlociu, în condițiile în care Joe Biden, aflat în campanie electorală, se confruntă cu critici din propriul partid privind poziția de sprijin a Israelului.

Declarația președintelui vine la o zi după ce presa americană a dezvăluit că, săptămâna trecută, SUA au oprit furnizarea de armament către Israel, pentru a preîntâmpina o invazie în orașul Rafah, într-un moment în care părea că liderii israelieni se apropie de o decizie cu privire la o incursiune terestră. Pentagonul a confirmat ulterior informația.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday