Update: Sadiq Khan a fost desemnat oficial câștigător al alegerilor din Londra, conform Sky News. În discursul său, Khan a promis că va lucra ”neobosit” pentru a oferi o Londra ”mai corectă, mai sigură și mai ecologică”.

Știrea inițială:

Primele rezultate din diferite circumscripții ale Londrei sugerează că actualul primar, Sadiq Khan, este mult în fața candidatei conservatorare, Susan Hall, iar laburistul și-a revendicat deja victoria. În patru dintre zone, unde numărătoarea s-a încheiat, Khan a obținut 52% din voturi, mai mult decât dublu față de Hall, în ciuda introducerii unei “zone cu emisii ultra scăzute” în Londra, ceea ce i-a scăzut din popularitatea printre alegătorii din suburbii.

Conservatorii premierului Rishi Sunak primesc rezultate catastrofale din toată Anglia și Țara Galilor, ceea ce prefigurează nu numai pierderea viitoarelor alegeri parlamentare, care trebuie convocate până în ianuarie anul viitor, dar pun sub semnul întrebării chiar faptul că Partidul Conservator va rămâne măcar pe locul doi.

În votul pentru consiliile locale, conservatorii au pierdut aproape jumătate din cele peste 900 de locuri, fiind depășiți acum nu numai de laburiști ci și de liberal democrați. Din cele 18 consilii regionale (dintr-un total de 104) în care aveau majoritate absolută, conservatorii au pierdut 12.

În regiunea Liverpool, laburistul Steve Rotheram a câștigat al treilea mandat la primărie, cu un scor de 68%, iar rivalul său conservator a luat doar 10% din voturi.

The Guardian scrie că Partidul Conservator este pe cale să înregistreze unul dintre cele mai slabe rezultate din ultimii 40 de ani, în alegerile locale. Rezultatele foarte slabe înregistrate de conservatorii l-a determinat pe un fost ministru să susțină că ”nu mai există niciun post cu adevărat pentru conservatori”.

Analiștii politici britanici se așteaptă ca rezultatele foarte proaste să stârnească o răscoală în interiorul partidului conservator, dar nu este clar dacă membri acestuia vor risca să îl schimbe pe Rishi Sunak de la conducerea acestuia cu mai puțin de un an înainte de alegeri.

În același timp, liderul laburist, Keir Starmer, care are de acum șanse foarte mari de deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii, îi cere lui Sunak să convoace imediat alegerile parlamentare, deoarece partidul său și-a pierdut legitimitatea și nu mai poate deține guvernarea. În Anglia, stabilirea datei alegerilor este prerogativa exclusivă a premierului, dar aceasta nu poate fi mai târziu de luna ianuarie a anului 2025.

Surse alternative: Sky News, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday