UPDATE 2: “Ne-am mobilizat și am rezolvat această problemă. Acest ajutor va face America mai sigură, va face lumea mai sigură. Oferim un sprijin vital partenerilor Americii pentru ca aceștia să se poată apăra de amenințările la adresa suveranității lor. Când aliații noștri sunt mai puternici, și noi suntem mai puternici”, a declarat Biden după ce a semnat legea. Președintele a subliniat că SUA trebuie “să se miște rapid”, iar livrările de arme și echipamente militare către Ucraina vor începe chiar în următoarele ore.

UPDATE 1: Senatul SUA a aprobat, cu o majoritate covârșitoare (80%), ajutorul militar pentru Ucraina, Israel și Taiwan, iar Joe Biden anunță că legea va fi imediat semnată. Armata americană începe chiar de azi livrarea în Ucraina a unui prim pachet, în valoare de un miliard de dolari, constând în rachete anti-aeriene și anti-tanc, prepoziționate deja în Europa.

Doar 18 senatori americani au votat împotrivă. Imediat după aceea, președintele Biden a scris pe Twitter că va semna legea miercuri, când va ajunge pe biroul său, pentru ca livrarea de armament, prepoziționat deja în țările aliate din jurul Ucrainei să poată imediat începe. Este vorba în principal de rachete antiaeriene Stinger, rachete antitanc Javelin și TOW, muniții mai ușor de transportat. Acest prim pachet are o valoare de un miliard de dolari, dar este de așteptat ca SUA să livreze Ucrainei întreg pachetul (de 61 de miliarde de dolari) până la finalul acestui an.

Numeroși analiști politici au observat că, după alegerile din noiembrie, acest pachet american ar putea deveni și ultimul, în cazul în care Trump câștigă. Până atunci, aliații europeni ai Ucrainei ar trebui să reușească să producă suficiente muniții pentru a-i permite acesteia să facă față agresiunii ruse.

Cu tot cu ajutoarele militare pentru Israel, Taiwan și alte țări din Asia, armamentul trimis de SUA ajunge la o valoare de 95 de miliarde de dolari.

Știrea, în forma inițială:

Senatul dezbate pachetul care include ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. După ce va primi votul, cel mai probabil favorabil, legea va ajunge rapid pe masa lui Joe Biden.

Momentul exact al aprobării pachetului de ajutor depinde de opoziția senatorilor republicani, însă este de așteptat ca aceștia să nu se opună, după votul din weekend din Camera Reprezentanților. Președintele democrat Joe Biden a promis că va semna documentul rapid, astfel încât armata americană să înceapă imediat livrarea de muniții către Ucraina, care are nevoie de acest ajutor în special pentru apărarea aeriană. Într-o convorbire telefonică, președintele Biden i-a spus lui Volodimir Zelenski că administrația sa va oferi o nouă asistență de securitate “pentru a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei în domeniul câmpului de luptă și al apărării aeriene”, imediat ce va semna legile de cheltuieli suplimentare.

Pachetul de 95 de miliarde de dolari include ajutoare pentru Ucraina, Israel și Taiwan și, totodată, prevede și interzicerea TikTok, dacă firma chineză ce o deține nu cedează, în termen de un an, proprietatea asupra acesteia. După ce pachetul va fi aprobat în mod oficial, Ucraina urmează să primească 61 de miliarde de dolari, Israelul 26 de miliarde de dolari, iar Taiwanul 8,12 miliarde. 

De asemenea, doi oficiali americani au declarat că Administrația Biden pregătește deja un pachet de ajutor militar de un miliard de dolari pentru Ucraina, primul care va proveni din acest proiect de lege, acesta incluzând rachete antiaeriene Stinger, rachete antitanc Javelin și TOW. Afluxul de arme ar trebui să îmbunătățească șansele Kievului de a evita o pătrundere majoră a Rusiei în est, explică analiștii militari.

În weekend, pachetul de ajutor a fost votat în Camera Reprezentanților. Deși  mai mult de jumătate dintre republicani au votat împotrivă, legea a trecut cu o majoritate mare, de peste 70%. 

Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat în urmă cu puțin timp un pachet de ajutor în valoare de 580 de milioane de euro pentru Ucraina, cea mai mare sumă acordată până acum, de la începutul războiului. Pachetul include 400 de vehicule militare, 60 de ambarcațiuni, 1.600 de muniții și 4 milioane de cartușe.

Surse alternative: Reuters, AP News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday