Finanțarea britanică pentru apărare va depăși astfel 90 de miliarde de dolari până la sfârșitul deceniului, “de departe al doilea cel mai mare investitor în apărare al NATO, după SUA”, după cum se descrie guvernul de la Londra. Premierul britanic a făcut anunțul cu ocazia unei vizite în Polonia, unde a declarat că finanțarea suplimentară reprezintă “cea mai mare consolidare a apărării britanice, din ultima generație, pentru a face față provocărilor unei lumi din ce în ce mai periculoase”, în contexul “unui moment de cotitură în ceea ce privește securitatea europeană”

Sunak a dezvăluit că, în următorul deceniu, vor fi cheltuite încă 12 miliarde de dolari pentru producția de muniție și modernizarea forțelor armate, și că cel puțin 5% din bugetul apărării va fi alocat cercetării și dezvoltării. Investiția se va concentra pe capacități-cheie de înaltă tehnologie, inclusiv rachete de apărare aeriană și muniții antiblindate.

“O axă de state autocratice precum Rusia, Iran și China colaborează din ce în ce mai mult pentru a submina democrațiile și a remodela ordinea mondială […] Ele investesc masiv în propriile armate și în capacități cibernetice și în tehnologie low-cost (cum ar fi dronele de atac Shahed) […] care reprezintă o amenințare directă la adresa vieții și mijloacelor de trai ale oamenilor din Marea Britanie, precum și din întreaga Europă și din întreaga lume”, a subliniat premierul britanic.

Totodată, Sunak a anunțat că guvernul va aloca anul acesta încă 620 de milioane de dolari pentru muniția, apărarea antiaeriană și dronele de care are nevoie Ucraina. Acest nou ajutor ar ridica la peste 3 miliarde de dolari totalul ajutoarelor trimise de Marea Britanie către Kiev, doar anul acesta. În cadrul noului ajutor, Ucraina va primi inclusiv rachete Storm Shadow.

Surse alternative: Gov.uk, Sky News

Foto: British Army

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday