Parlamentul European a refuzat aprobarea unui audit al bugetului Consiliului European și al Consiliului UE pe anul 2022, în încercarea de a pune presiuni asupra șefilor de stat și de guvern din cele 27 de state membre pentru a impulsiona livrarea, către Ucraina, de sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Amânarea a fost cerută de europarlamentarul liberal Guy Verhofstadt, fost prim-ministru al Belgiei, și presupune amânarea pentru următoarea sesiune plenară din aprilie, care va fi și ultima a actualului legislativ european, scrie Politico.

Totuși, strategia propusă de Verhofstadt este văzută mai degrabă ca o formă teatrală de protest, întrucât Parlamentul nu are capacitatea de a forța Consiliul European să furnizeze armament. Cele două instituții europene se află într-un conflict îndelungat pe tema bugetului, potrivit publicației europene, deoarece Consiliul refuză să se implice în verificările de audit lansate de Parlament, iar legislativul nu semnează execuțiile bugetare ale Consiliului.

Totuși, Verhofstadt a indicat o discordanță între declarațiile oficialilor europeni, care au deschis procedurile de aderare în cazul Ucrainei, și ceea ce fac de fapt, adică “nici măcar nu sunt capabili, într-o astfel de situație de urgență, să decidă să trimită un număr de sisteme antirachetă”. Potrivit datelor prezentate de europarlamentar, în țările UE sunt o sută de sisteme antiaeriene Patriot, iar Armata Ucraineană a cerut doar șapte. 

Armata Rusă a bombardat, noaptea trecută, marile orașe ucrainene, iar Volodimir Zelenski a scris pe rețeaua X că țara sa are nevoie de sisteme de apărare aeriană și de alte forme de ajutor în domeniul apărării: “Nu avem nevoie doar să închidem ochii și să purtăm discuții îndelungate”.

Următoarea sesiune parlamentară va avea loc pe 22 aprilie, iar Consiliul European va desfășura un summit săptămâna viitoare.

Sursă: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday