Pe piața românească, dolarul american este cotat, joi dimineață, la aproape 4,63 de lei, față de 4,57 zilele trecute, după ce la deschiderea asiatică a atins cea mai mare valoare din ultimii 34 de ani față de yenul japonez.

The Wall Street Journal scrie că, după ce inflația în SUA s-a întors la 3,5%, nu se mai pune problema “când” ci “dacă” Rezervele Federale (Fed) vor mai scădea în acest an dobânzile de referință.

În același timp, Financial Times arată că inflația stabilă la un nivel mic în Europa creează o perspectivă în care Banca Centrală Europeană ar putea reduce dobânzile mai devreme decât Fed, ceea ce ar putea determina o apreciere a dolarului față de euro. Asta dacă cele două instituții nu se înțeleg într-o coordonare a politicilor lor monetare.

După anunțarea cifrelor de inflație, președintele american Joe Biden s-a simțit dator să apere performanțele economice ale administrației sale, arătând că prețurile vin de la o creștere anuală de 9% în 2021. În ciuda investițiilor puternice și a revenirii economice înaintea celorlalte țări industrializate, percepția americanilor este aceea că economia ar fi performat mai bine în perioada președinției lui Trump, când bursele au crescut mai ales datorită unor relaxări fiscale.

Surse: WSJ, FT, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday