Cei doi ofițeri superiori au identificat greșit cei șapte voluntari cu cetățenie australiană, britanică, poloneză și americană, care și-au pierdut viața în atacul aerian efectuat de armata israeliană (IDF) în orașul Deir al-Balah din centrul Gazei. Potrivit raportului întocmit în urma anchetei deschise de IDF, cei doi ofițeri superiori credeau că au identificat teroriști Hamas.

Moartea celor șapte voluntari a stârnit furie în statele din care aceștia proveneau. World Central Kitchen, organizație neguvernamentală care oferă hrană palestinienilor strămutați sub umbrela căreia acționau cei șapte, dar și națiunile occidentale au cerut o anchetă independentă asupra atacurilor. Israelul s-a angajat doar la ancheta internă prezentată azi.

Palestinienii, grupurile de ajutor și organizațiile pentru drepturile omului au acuzat în mod repetat forțele israeliene că țintesc inclusiv civilii fără discriminare, o acuzație pe care Israelul o neagă.

Recent, o investigație jurnalistică a scos la iveală faptul că IDF a folosit un sistem complex, bazat pe inteligență artificială, în războiul din Gaza. Tehnologia a identificat zeci de mii de ținte Hamas, pe care armata le-a lovit fără să țină cont de posibilele victime colaterale, civile.

Surse alternative: CNN, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday